Nicky (31) met ALS maakt de reis van zijn leven: 'Dit ga ik nooit meer vergeten'

HELMOND - 'Je moet krachtig zijn. Niet vanuit je lichaam, maar vanuit je hart.' Dat is de belangrijkste les die ALS-patiënt Nicky van den Eijnden (31) uit Helmond leerde tijdens de reis die hij maakte voor het RTL 4-programma 'De reis van je leven'. Met zijn vrienden en met presentator Johnny de Mol ging hij naar hét voetballand: Brazilië.

Voor zijn vrienden was het een complete verrassing om met hem op reis te gaan. Nicky, fervent voetballiefhebber, maakt het bekend als ze een balletje gaan trappen op het voor hun geliefde voetbalveldje van Swift in aanwezigheid van PSV-aanvoerder Marco van Ginkel. "Ik sta met mijn bek vol tanden", reageert een van zijn vrienden. 

Acceptatie
De reis draait voor Nicky grotendeels om acceptatie van zijn ziekte, om het durven vragen van hulp en de waarde van vriendschap. "Nu ik ziek ben, is het voor iedereen moeilijk", zegt hij. Zo ging hij een jaar eerder met zijn gezin op vakantie, maar spelen met zijn kinderen kon hij niet. Een vriend die meeging op de vakantie om hem te helpen, deed dat in zijn plaats. "Ik lach dan, maar diep van binnen denk ik: kut. Ik kan het nog niet accepteren."

LEES OOK: Jonge vader (29) met ALS heeft één wens: trouwen met de liefde van zijn leven

Tijdens de reis in Brazilië beleven de vrienden tal van hoogtepunten. Een rondleiding door de favela's, een bezoekje aan de beroemde Igazu-watervallen én een ontmoeting met oud-topvoetballer Romario. "Ik weet dat Nicky een moeilijke tijd doormaakt. Maar hij moet moedig en positief zijn, en het vertrouwen hebben dat hij nog een aantal mooie jaren voor zich heeft." 

Eenzelfde boodschap heeft een Braziliaanse vrouw die ook ALS heeft. "Leef met het moment, je moet nu leven."

Inzicht
De reis geeft Nicky steeds meer inzicht hoe hij het beste uit zijn leven kan halen en hoe belangrijk het is om hulp te vragen. "Ik moet praten. Zolang ik niks zeg, weten mijn vrienden niet wat er speelt. Ik ben de enige die daar iets aan kan doen." In dezelfde vakantie voegt hij daad bij woord. Zo vroeg hij hulp van een van zijn vrienden bij het douchen. Hij voelde daar geen schaamte bij, zo zegt hij.

De reis heeft hoe dan ook veel goeds voor hem opgeleverd, zo blijkt uit de helikoptervlucht die hij maakt boven de Igazu-watervallen. "Dit ga ik nooit van mijn leven meer vergeten. Het is zo tof."