Zware explosieven en munitie voor raketwerper gevonden in Steenbergen, lid No Surrender aangehouden

4 mei 2018 om 14:02
nl
In een schuur bij een huis aan de Welbergsedijk in Welberg heeft de politie zware explosieven, munitie voor een raketwerper en honderden patronen voor zware automatische vuurwapens gevonden. De 54-jarige bewoner is direct aangehouden, later in de nacht werd ook een man uit Steenbergen (48) die lid is van No Surrender opgepakt. De politie was donderdagavond het huis aan het doorzoeken toen ze in een loods de explosieven vonden.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

De politie schakelde direct een eigen explosievenverkenner in om een risico-inschatting te maken. Hij besloot de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) in te schakelen. Uit voorzorg werden ook de brandweer en ambulancedienst opgeroepen.  Agenten zochten ook in de tuin. Een speurhond liep met zijn begeleider over het terrein. "We waren eigenlijk op zoek naar drugs, maar liepen tegen dit oorlogstuig aan. Het zijn professionele militaire wapens. De EOD heeft de wapens meegenomen en vernietigd of gaat dat nog op korte termijn doen", vertelt politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage. 

In een van de loodsen op het terrein werden nog verschillende vestjes en andere attributen van motorclub No Surrender gevonden. Uytdehage: "In de loods werden behalve het wapentuig ook nog eens honderden kogels aangetroffen voor een Kalasjnikov of een vergelijkbaar wapen. Alle spullen zijn in beslag genomen. Beide verdachten zitten in volledige beperkingen, dat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat. De mannen worden op korte termijn gehoord."

'Zware criminaliteit'
Recherche-chef Rienk de Groot: “Het is bizar dat we zulk zwaar wapentuig aantreffen. Hier zit zware criminaliteit achter, niets en niemand ontziend. De gevolgen van het inzetten van zulke militaire middelen door criminelen zijn niet te overzien. En daarom investeren wij als politie veel tijd en energie in de aanpak van criminele motorbendes.”

De ochtend na de inval was het stil in de straat. Het hek voor de schuur en loods bij het huis was dicht, de rolluiken naar beneden. Even later troffen we de bewoonster in de tuin, zichtbaar van streek. Haar man is die nacht door de politie opgepakt. Ze mag niet met de pers praten van de politie, dat kan het onderzoek in gevaar brengen.

Op het randje
Een buurvrouw die het hondje van de bewoners uitliet, wist te vertellen dat de loods is verhuurd aan de broer van de bewoonster. Hij is, zo zei ze, 'iemand die op het randje loopt'. Lid van een motorclub, in zijn huis is een hennepplantage gevonden.

Het lid van No Surrender werd donderdagnacht door een arrestatieteam opgepakt in een huis in Tholen. Hij verbleef daar tijdelijk in een huis van een kennis, zo weet de buurt te vertellen. Zij kennen de man niet omdat hij er pas sinds zondag woonde. De mensen in de straat zijn erg geschrokken van de aanhouding, ook omdat op vrijdag weer een andere man bij het huis werd gezien die kleding droeg van No Surrender.


Vertrouwen
De broer woonde enkele jaren geleden twee deuren verderop en moest na een hennepvondst zijn huis uit. Hij vroeg zijn zus en zwager of hij wat spullen bij hen mocht stallen. En zij maakten ruimte in de schuur, keken er verder niet naar om. Het is je familie, die moet je toch kunnen vertrouwen?

Dat bleek vrijdagochtend.  Buiten in de tuin werden objecten gefotografeerd. Het is niet duidelijk of dit de explosieven waren.

Volgens de politie was er geen gevaar voor omwonenden. De ambulance was er alleen uit voorzorg. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.