Glazen huis met gouden ei op het dak verdeelt Den Bosch tot op het bot

18 januari 2017 om 17:36
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Glazen huis met gouden ei op het dak verdeelt Den Bosch tot op het bot (foto facebook)
1/2 Glazen huis met gouden ei op het dak verdeelt Den Bosch tot op het bot
Lichtkunstenaar Dorette Sturm uit Den Bosch ligt in de provinciale hoofdstad momenteel zwaar onder vuur. Aanleiding voor de commotie is een ontwerp van Sturm voor een nieuw gebouw op de Bossche Markt. Dat gebouw zou moeten verrijzen op de plek waar vorig jaar nog het pand van de Pearle stond. Sturm ontwierp een glazen huis met op het dak een gouden ei.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

Nadat op Facebook een eerste foto was geplaatst van het ontwerp ging het in Den Bosch en met name op Facebook helemaal los. In een gesprek benadrukt Sturm dat het een ontwerp is dat op verzoek is gemaakt. Het is gepresenteerd op een avond van het Bosch Architectuur Initiatief. Meewerken aan een reportage wil ze niet, omdat ze huiverig is dat de nadruk dan te veel op alle reacties zou komen te liggen en niet bij de inhoud.
Meningen lopen uiteenOp de Markt in Den Bosch lopen de reacties inderdaad ver uiteen. Maar, anders dan bij het plaatsen van een reactie op Facebook, beargumenteren mensen ook waarom ze het wel of niet mooi vinden.
Natuurlijk hoor je kreten als 'ik vind het verschrikkelijk'. Maar er zijn ook mensen die het verhaal achter het ontwerp erg leuk vinden. Volgens Sturm verbeeldt het gouden ei een drakenei dat weer is afgeleid van het plaatselijk zeer bekende moerasverhaal.
Te modernHet meest gehoorde bezwaar is dat het glazen huis met een gouden ei op het dak te modern zou zijn voor de historische Markt van Den Bosch. Passanten willen vooral dat op de plek van de ingestorte Pearle een pand wordt gebouwd met een historisch exterieur.
Kreten als 'wat mot dat voorstellen' zijn er ook. Maar de de meerderheid van de passanten die naar een mening wordt gevraagd over het glazen huis met het gouden ei is genuanceerd. [Facebook:https://www.facebook.com/dorettesturmlichtkunst/posts/1293570227373210]

Wachten op privacy instellingen...