'Jan B. uit Hulten grootste wapenhandelaar van Nederland', negen jaar cel geëist

19 januari 2017 om 16:07
nl
Tegen Jan B. (66) uit Hulten is donderdagochtend voor de rechtbank in Amsterdam negen jaar gevangenisstraf geëist voor grootschalige wapenhandel. Tegen zijn vermeende handlanger Willem van H. uit Waalwijk werd in dezelfde zaak zes jaar cel geëist. Justitie ziet B. als een van de grootste wapenhandelaren van Nederland.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

In totaal stonden vijf verdachten voor de rechter in deze megawapenzaak rond Jan B. De eisen tegen hen variëren van drie tot negen jaar. Volgens justitie zijn er aanwijzingen dat de wapens die de groep rond Jan. B. leverde, werden gebruikt voor de liquidatiegolf die Nederland, en met name Amsterdam, al zeker zo'n vijf jaar in zijn greep heeft.
Jan. B hoorde donderdag de hoogste straf tegen zich eisen. Justitie ziet hem als leverancier van de vuurwapens. Bij hem is een groot arsenaal aan vuurwapens gevonden en ruim duizend pillen amfetamine. De zaak kwam aan het licht in het onderzoek naar de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012.
LEES OOK: Waalwijker Willem van H. reed met Amsterdamse criminelen naar Hulten voor wapens
'Niet bekommerd om gevaar'"De verdachten hebben zich maandenlang beziggehouden met illegale wapenhandel'', zei de Officier van Justitie donderdag.
"De verdachten hebben daarmee bijgedragen aan het in omloop brengen van illegale wapens en munitie in Nederland en zij hebben zich daarbij niet bekommerd om het gevaar dat dit voor de maatschappij en voor de veiligheid van anderen meebrengt.''
LEES OOK: Hoofdrol voor Brabantse 'wapenleveranciers' in onderzoek Kipsaté: verdachten gevolgd en afgeluisterd
Volgens justitie hebben de mannen, die een 'goed georganiseerd en hiërarchisch samenwerkingsverband' zouden vormen, tijdens de zitting weinig schuldbesef getoond.
LEES OOK: Jan B. uit Hulten ook gelinkt aan wapenvondst in Amsterdamse Staatsliedenbuurt De officier pleitte ervoor dat personen die ervoor zorgen dat schutters aan hun wapens komen, langdurig moeten worden vastgezet. Met wapenhandel kan veel geld worden verdiend en jarenlang was er volgens justitie slechts beperkte aandacht voor deze vorm van criminaliteit. Maar inmiddels heeft de strijd tegen de internationale en nationale wapenhandelaren prioriteit.
De uitspraak is op 9 februari.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.