Video

Lammetjes geboren bij schaapskudde Loonse en Drunense Duinen: 'Ze kunnen heel goed tegen de kou'

22 januari 2017 om 09:01 • Aangepast 21 november 2020 om 04:11
nl
Bij nationaal park De Loonse en Drunense Duinen zijn in de nacht van zaterdag op zondag lammetjes geboren. "Er lagen er rond acht uur twaalf", liet schaapsherder Bart van Ekkendonk zondagochtend weten.
Profielfoto van Bekker Peter de
Geschreven door
Bekker Peter de

Normaal gesproken worden de eerste lammetjes pas geboren aan het eind van februari of begin maart. "Er wordt vaak gezegd dat dit vroeg is, maar ik noem het relatief vroeg", vertelt Van Ekkendonk.
Buiten bevallen"Kijk, wij doen landschapsbeheer met de schapen. Zij worden van begin april tot eind november ingezet voor het onderhoud van terreinen van Natuurmonumenten, waterschappen, De Efteling en gemeenten. In de winter hebben wij geen betaald werk voor de schapen. Dus als we zorgen dat er dan lammetjes geboren worden, hebben wij onze handen daarvoor vrij. We zetten dus vrij vroeg de rammen bij de ooien en dan wordt er relatief vroeg gedekt. Dus dan heb je relatief vroeg lammetjes."

Wachten op privacy instellingen...

Het is natuurlijk nu wel winter, maar dat maakt volgens Van Ekkendonk weinig uit. "De schapen kunnen heel goed tegen de kou. De ooien hebben een dikke laag wol en als het lammetje genoeg kan drinken - als de ooi genoeg melk produceert - dan gaat de 'verwarming' van zo'n lammetje aan en dan gaat het goed. De schapen zijn nu in de stal, maar dat hoeft eigenlijk niet eens. Ze zouden ook gewoon buiten kunnen bevallen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.