Video

Scheepvaart tussen Grave en Sambeek weer op gang

23 januari 2017 om 17:18 • Aangepast 21 november 2020 om 04:09
nl
Schepen kunnen sinds maandagochtend weer over de Maas tussen Grave en Sambeek varen. De nooddam van Rijkswaterstaat is klaar en het water is daardoor gestegen. Het eerste schip mocht om acht uur door de sluis bij Grave.
Profielfoto van Cnossen Maaike
Geschreven door
Cnossen Maaike

De scheepvaart is nog maar beperkt mogelijk. Het waterpeil is maandag met zeven meter boven NAP nog niet diep genoeg voor alle schepen. Naar verwachting is dit dinsdag wel het geval.

Wachten op privacy instellingen...

Maand lang geen scheepvaartOp de Maas tussen Grave en Sambeek konden bijna een maand lang geen schepen varen, omdat de stuw bij Grave kapot is. Een 52-jarige schipper uit Slowakije botste er op 29 december tegenaan. Sindsdien konden er geen schepen langs, omdat het water te ver was gezakt. Ze moesten omvaren via kanalen in Brabant of Antwerpen.
ZIE OOK: Toxicoloog over botsing op stuw: 'Grave is aan ramp ontsnapt'
De nooddam is een tijdelijke oplossing. Het duurt nog zeker een half jaar voordat de stuw bij Grave is gemaakt. De dam van stenen is achter de stuw gebouwd, zodat die ondertussen gerepareerd kan worden.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Schipper niet gedronkenDe schipper die met het binnenvaartschip de Maria Valentine tegen de stuw aanvoer in Grave, had niet gedronken. Dit bleek uit een bloedtest. Hij werd aangehouden na het ongeluk, maar is inmiddels weer vrij. Het onderzoek naar de oorzaak van de aanvaring gaat nog door.
ZIE OOK: Schipper die stuw in Grave ramde, botste twee maanden eerder tegen brug in Duitsland

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.