Video

Scheepvaart op de Maas dinsdag volledig hervat

24 januari 2017 om 13:18 • Aangepast 21 november 2020 om 04:07
nl
Alle scheepvaart op de Maas tussen Sambeek en Grave is dinsdagmiddag weer hervat. De bouw van de tijdelijke breuksteendam achter de zwaar beschadigde stuw Grave is maandag afgerond en daardoor is het waterpeil volgens Rijkswaterstaat snel gestegen.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

Het water in de Maas is nu weer op het oorspronkelijke peil. Dat is 7,90 meter boven NAP. Ook zware schepen kunnen er nu weer varen.  
Dat is niet alleen goed nieuws voor de schippers, maar ook voor de mensen die een boot in de haven van Grave hebben liggen. Door de aanvaring lagen de boten wekenlang in de modder. Maar nu dobberen ze weer. Volgens Joost Goldschmidt van watersportvereniging De Stuw lijkt de schade aan de boten mee te vallen. "Ze drijven, er is er geen gezonken. Dus ik denk dat het wel goed is. Ik ben blij dat de boten er weer zo bij liggen."

Wachten op privacy instellingen...

ZIE OOK: Schipper Willem is blij: het veerpontje op de Maas vaart weer
Maandag mochten sommige schepen al varen tussen Sambeek en Grave.
Omvaren na botsing tegen stuwHet rivierdeel tussen Grave en Sambeek liep 29 december vorig jaar leeg toen een binnenvaarttanker de stuw bij Grave ramde in dichte mist. Sindsdien moeten de binnenvaartschepen omvaren via kanalen in Brabant of via Antwerpen. Het gevolg: een enorme schadepost. Het duurt nog zeker een halfjaar voordat de stuw bij Grave is gerepareerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.