Celstraffen voor illegale praktijken papierverwerkingsbedrijf Van Puijfelik

24 januari 2017 om 14:10 • Aangepast 24 maart om 14:59
nl
Drie oud-leidinggevenden van papierverwerkingsbedrijf Van Puijfelik in Breda zijn dinsdag veroordeeld voor het illegaal exporteren van afval naar China en valsheid in geschifte. Twee broers, die samen eigenaar zijn van het bedrijf, moeten respectievelijk twaalf en zes maanden de gevangenis in. De derde verdachte, die verantwoordelijk was voor de verkoop in Azië, moet voor negen maanden de cel in. De verdachten gaan in hoger beroep.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

In 2010 en 2011 verstopten de verdachten illegaal restafval, zoals plastic, kraftzakken en kunsstof, in containers met balen papier. Het inmiddels failliete bedrijf verkocht de partijen oud papier aan onder meer bedrijven in China.

Geen vergunning
De verdachten hadden hiervoor geen vergunning en handelden daardoor bewust in strijd met de Europese regels, aldus de rechter. Volgens de regels mag restafval niet worden overgebracht naar landen waarvan niet duidelijk is wat er met het afval gebeurt.

Volgens de rechtbank hebben de verdachten de milieuvoorschriften ondermijnd en valse concurrentie ten opzichte van andere ondernemers gecreëerd.

Fraude
Daarnaast werd er door de oudste broer gefraudeerd met de paklijsten. Daarop stond een hoger gewicht vermeld dan daadwerkelijk in de containers zat, waardoor meer winst werd verkregen.
De officier van justitie had celstraffen tot vijftien maanden geëist.

De straffen vallen iets lager uit omdat de verdachten niet eerder met justitie in aanraking zijn geweest en het proces langer duurde dan redelijk was.

Hoger beroep
Advocaat Rogier Hörchner laat aan Omroep Brabant weten 'verwonderd' te zijn door de uitspraak van de rechtbank. "De straf is enorm hoog." Volgens Hörchner is er ook geen sprake van een milieudelict. "Volgens de regels mag oud papier voor tien procent verontreinigd zijn."

De advocaat heeft namens zijn cliënten hoger beroep aangetekend. "Door deze zaak is het bedrijf failliet gegaan. 125 man is hierdoor op straat komen te staan."

P.S. In 2022 zijn de drie verdachten in hoger beroep vrijgesproken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!