Worden gevaarlijke bedrijven genoeg gecontroleerd? 'Strenger controleren is bijna onmogelijk'

24 januari 2017 om 18:35
nl
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu is vol lof over de Omgevingsdienst in Brabant en over het provinciebestuur. Dankzij de intensieve controles van chemiebedrijven in Brabant worden volgens haar problemen vaker en sneller opgespoord en opgelost.
Profielfoto van de Vries Jan
Geschreven door
de Vries Jan

Dijksma zei dat dinsdag. Omroep Brabant meldde maandag dat bij controles in 2015 en 2016 driekwart van de chemische bedrijven in Brabant zijn zaken niet op orde had. Tweede Kamerlid Eric Smaling van de SP stelde er direct vragen over. Hij pleit ervoor nog strenger te controleren.
LEES OOK: Driekwart Brabantse chemiebedrijven heeft veiligheid niet op orde: ‘Wachten op volgende ramp'
Volgens Dijksma is het bijna niet mogelijk nog strenger te controleren dan de Omgevingsdienst in Brabant doet.  "De inspecteurs in Brabant en het provinciebestuur verdienen een compliment. Ze zitten erbovenop. Ze controleren veel vaker dan gemiddeld in Nederland gebeurt. Er zijn ook veel vaker onaangekondigde controles".
Meestal kleine overtredingenHet is volgens de staatssecretaris dan ook logisch dat er meer problemen worden gesignaleerd. Ze wijst erop dat het meestal om kleine overtredingen gaat. "Vorig jaar zijn er bijvoorbeeld geen overtredingen geconstateerd waardoor bedrijven stilgelegd moesten worden. In 2015 gebeurde dat wel vijf keer. Vorig jaar is ook het aantal kleine overtredingen verder teruggedrongen", aldus Dijksma.
LEES OOK: 'Wet strenger handhaven bij chemiebedrijven', zegt SP-Kamerlid over overtredingen
Ze prees het goede werk van de Brabantse inspecteurs. "Door direct actie te ondernemen als er iets wordt geconstateerd dat niet in orde is gaan bedrijven ook beter oppassen. Dat is goed voor de veiligheid van de werknemers en de omwonenden",  aldus Dijksma.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.