Meisjes en mannen gechanteerd met webcambeelden, Aydin C. ontkent alles

25 januari 2017 om 19:00
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Aydin C. in de rechtbank in Amsterdam. (Archieffoto)
1/2 Meisjes en mannen gechanteerd met webcambeelden, Aydin C. ontkent alles
"Ik ontken alle beschuldigingen en zal zwijgen totdat ik het laatste woord krijg." Dit zei Tilburger Aydin C. woensdagmorgen bij de start van zijn proces voor de rechtbank in Amsterdam. Hij staat terecht voor zedenmisdrijven, oplichting, identiteitsfraude, computervredebreuk en drugsbezit. Een van zijn slachtoffers zou de Canadese tiener Amanda Todd zijn geweest.
Profielfoto van Spierts Twan
Geschreven door
Spierts Twan

Hoewel hij aankondigde om te zwijgen, reageerde C. in de loop van de zitting toch door te zeggen dat de rechter dingen vertelt die volgens hem niet kloppen.
Amanda ToddAydin C. wordt verdacht van het afpersen van 34 destijds minderjarige meisjes en vijf volwassen mannen in binnen- en buitenland. De aanhouding van C. was wereldnieuws, omdat hij ook achter de afpersing van de Canadese tiener Amanda Todd zou zitten. Zij pleegde in 2012 op 15-jarige leeftijd zelfmoord, na vier jaar lang digitaal te zijn gestalkt en nadat naaktfoto's van haar waren verspreid via sociale media.
Harde schijvenDe rechter besprak woensdagochtend het dossier dat justitie heeft opgemaakt. De politie vond meerdere harde schijven en computers in het huis van Aydin C. Een harde schijf was zo zwaar versleuteld dat justitie het niet kon kraken. Op overige schijven werden onder meer logs van Skype-gesprekken gevonden. Daarin perst iemand mensen af en bedreigt ze.
Ook werden rapporten van Facebook besproken met gegevens over een 'sextortionist': iemand die minderjarigen verleidt tot webcamseks en ze vervolgens met de opgenomen beelden dwingt om door te gaan. Zowel in het rapport als op de harde schijven keren dezelfde gebruikersnamen terug: zoals Kelsey Miow en Mark Camerons. Kelsey verleidde jonge meisjes tot webcamseks. Justitie denkt dat C. zich voordeed als Kelsey en ook andere aliassen gebruikte.
Aydin C. verklaarde eerder tegen de politie dat alleen de desktopcomputer in zijn bungalow van hem was en dat alle andere harde schijven van mensen waren voor wie hij harde schijven verving.
WebcamseksDe software (een zogenoemde keylogger) die de politie in het geheim installeerde op de computer van Aydin C. gaf eens in de zoveel tijd een overzicht door van alle toetsaanslagen die er op de computer zijn gedaan. Ook werden afbeeldingen van het scherm doorgestuurd. Via de keylogger zijn onder meer chatgesprekken vastgelegd waarin iemand onder verschillende gebruikersnamen meisjes verleidde tot webcamseks.
De rechtszaak zal de komende dagen zeker draaien om die keylogger. De advocaat van Aydin C., Robert Malewicz, zegt daarover nu al dat de software niet onder de huidige wetgeving valt. "Bovendien is in dit geval gebruik gemaakt van software die vaak getoetst moet worden. Dat is niet gebeurd. De betrouwbaarheid van de gegevens is daardoor niet te achterhalen."  
Justitie koppelt alle date aan één persoon: Aydin C. "Die koppeling tussen al die data en één persoon is niet te maken", aldus Malewicz.
Drie jaar in voorarrestC. zit al drie jaar vast in voorarrest en heeft tot nu toe altijd ontkend. De zaak is meerdere keren uitgesteld. Voor de strafzaak tegen Aydin C. in Nederland zijn meerdere dagen uitgetrokken. In totaal zijn er tien zittingen. De laatste zitting is op donderdag 2 maart. De uitspraak volgt dan twee weken later op 16 maart. C. staat nu niet terecht voor de Todd-zaak. Canada wil dat hij hiervoor wordt uitgeleverd. Zijn advocaat probeert dit tegen te houden.
ZIE OOK: Kinderporno en afpersing: wat je moet weten over de rechtszaak tegen Aydin C.
Volg de rechtszaakOnze verslaggevers Mathijs Pennings en Tessel Linders deden via Twitter verslag van de eerste zittingsdag. Hun tweets kun je hieronder volgen.[scribblelive:body:http://scrbliv.me/2473357]

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...