Aydin C. gepakt na inzet Britse undercoveragent die zich voordeed als meisje [LIVEBLOG]

26 januari 2017 om 21:00
De rechtbank in Amsterdam / Aydin C. (Foto: ANP / Archief)
De rechtbank in Amsterdam / Aydin C. (Foto: ANP / Archief)
Een Britse undercoveragent is ingezet in de zaak tegen Aydin C. Hij deed zich voor als een Engels meisje dat al langer contact had met de verdachte. Twee minuten nadat zo'n chatgesprek was afgerond, viel een team van de Nederlandse politie binnen in de bungalow van Aydin C. in Oisterwijk waar hij op dat moment alleen was.
Profielfoto van Mathijs Pennings
Geschreven door
Mathijs Pennings

Dit bleek donderdagmorgen tijdens de rechtszaak tegen de Tilburger. De rechter las voor uit verhoren van minderjarige meisjes, die slachtoffer zijn geworden van afpersing via internet. De verdachte dreigde naaktfoto's van hen te verspreiden en dwong ze zo tot allerlei seksuele handelingen. Die handelingen gingen heel ver, zo bleek uit de verklaringen.  
Zo moest een meisje naakt douchen voor de webcam en seksuele handelingen met zichzelf verrichten. De meisjes waren destijds elf, twaalf, dertien of veertien jaar. Sommigen hebben nooit aangifte gedaan, omdat ze walgden van wat er was gebeurd, zich schaamden of alles het liefst wilden vergeten.
C. zit onbewogen in zaalSlachtoffers in de enorme zedenzaak tegen Aydin C. kregen donderdag in de beveiligde rechtszaal in Amsterdam de kans om te spreken. "Ik wil dat die zieke gek wordt gestraft. Hij moet net zo lang worden opgesloten tot hij is genezen", zo citeerde de voorzitter van de rechtbank een van de vermeende slachtoffers van C.
Het eerste dossier dat aan bod kwam, was het verhaal van een meisje van tien. Chatgesprekken met haar zijn aangetroffen op een harde schijf die bij Aydin C. is gevonden. Ze zat met een vriendinnetje naakt voor webcam. Een paar jaar later kreeg ze de beelden toegestuurd, met de mededeling: "Voeg me toe op Skype. We gaan spelen."
Aydin C. zat onbewogen in de zaal, hij zei alleen dat hij alles ontkent en dat het dus geen zin heeft om met een verklaring te komen. "Ik reageer pas bij het laatste woord", herhaalde hij zijn woorden van woensdag. Het was de tweede dag in de strafzaak tegen C., die ook wordt verdacht van de afpersing van de Canadese tiener Amanda Todd.
Inkijkje in werkwijze C.Woensdag werd grotendeels het dossier dat justitie heeft opgemaakt, besproken. Dit gaf een inkijkje in hoe justitie denkt dat C. te werk ging. Hij maakte bijna honderd fake Facebook-accounts aan van waaruit hij zijn slachtoffers benaderde en probeerde in te palmen.
Hij kreeg 34 minderjarige meisjes zover om zichzelf letterlijk bloot te geven voor de webcam. Hij chanteerde hen vervolgens met de opnamen die hij daarvan maakte. Ook perste hij volwassen homoseksuele mannen af.
Bewijsmateriaal verzameldJustitie heeft het bewijsmateriaal vooral verzameld via het afluisteren van telefoons en door informatie van in beslag genomen harde schijven en computers te halen. Ook installeerde de politie software op de pc van C. Hierrmee kon de politie van een afstand zijn toetsaanslagen volgen en zo de chatgesprekken meelezen die hij met zijn slachtoffers zou hebben gevoerd.  
Dit was ons liveblog over de zaak:[scribblelive:http://scrbliv.me/2474368]

Wachten op privacy instellingen...