Video

CZ betaalt experiment aanpak schulden 250 Haagse probleemgezinnen

27 januari 2017 om 13:09
nl
De Tilburgse zorgverzekeraar CZ betaalt de komende vijf jaar de hulp aan 250 Haagse probleemgezinnen met schulden. Door de hulpverlening bij één instantie te leggen moeten de maatschappelijke en zorgkosten voor hulpverlening aan probleemgezinnen lager worden. Met het experiment is een bedrag van 1,3 miljoen euro gemoeid.
Profielfoto van Cartens Raoul
Geschreven door
Cartens Raoul

Volgens CZ loopt het aantal hulpverleners per gezin soms op naar de 25 en komt het voor dat mensen met een schuld van 2000 euro de maatschappij 104.000 euro aan hulpverlening kost.
Sociaal hospitaalVolgens CZ kan dit veel goedkoper en daarom betaalt de zorgverzekeraar de kosten van het Sociaal Hospitaal, wat die 250 gezinnen gaat helpen met betere én goedkopere plannen voor het oplossen van hun problemen. Als de proef slaagt dan zou een groot deel van de hulpverleners overbodig kunnen worden.
CZ schiet het geld voor, met de garantie van de gemeente Den Haag dat de zorgverzekeraar dit geld ook echt terug ziet. Bijkomend voordeel is dat daarmee ook de openstaande premies voor de verzekering worden betaald. Maar volgens woordvoerder Marie-José van Gardingen is het vooral de bedoeling dat de mensen worden geholpen en nieuwe schulden worden voorkomen.
Van RijnHet initiatief wordt vrijdagmiddag in Den Haag afgetrapt, in aanwezigheid van staatssecretaris Martin van Rijn van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Naast CZ doen ook de ING-bank en pensioenverzekeraar PGGM mee aan de proef.
Er bestaan bij de Tilburgse zorgverzekeraar nog geen plannen voor een zelfde project in Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.