Zeven 'haatimams' onterecht geweigerd, burgemeester Eindhoven was niet bevoegd

30 januari 2017 om 15:43
nl
In 2015 had toenmalig burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven zeven imams niet mogen weigeren tot een conferentie in Eindhoven omdat hij daartoe niet bevoegd was. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch maandag in hoger beroep bepaald. De rechtbank gaat niet in op de argumentatie van Eindhoven om de imams te weigeren. Namelijk dat ze haat zouden hebben gezaaid, antihomoseksueel zouden zijn en terreur zouden verheerlijken.
Profielfoto van de Vries Jan
Geschreven door
de Vries Jan

Van Gijzel kreeg eerder in een kort geding wel gelijk van de voorzieningenrechter. De Stichting Waqf, die de conferentie organiseerde ging daartegen in beroep.
Uitspraak is belangrijk precedentAdvocaat Umit Arslan van de Stichting Waqf noemt de uitspraak van de rechter een belangrijk precedent. "Het betekent dat preventief weigeren van imams op grond van de Gemeentewet niet mag. Ik denk dat in de toekomst vaak naar deze uitspraak zal worden verwezen als burgemeesters imams willen weigeren".
LEES OOK: Zeven 'haatimams' mogen niet naar conferentie Eindhoven, organisatie stapt woensdag naar rechter
Van Gijzel verbood de komst van de imams naar de Al Fourqaanmoskee omdat een van de sprekers zou hebben deelgenomen aan de strijd in Syrië. Het bewijs zou een foto zijn waar de spreker met een geweer van het type Kalashnikov te zien is. De zeven predikers zijn volgens de gemeente ook 'antisemitisch, antihomoseksueel, haatzaaiend en ze verheerlijken terreur'.
De vrees baseerde de burgemeester onder meer op informatie die hij had over de ingetrokken visa van de gastsprekers. In elk geval stonden vijf van de gastsprekers gesignaleerd in het Schengen Informatie Systeem (SIS) vanwege bedreiging van de openbare orde.
LEES OOK: ‘Haatimams’ mogen definitief niet spreken op islamitische conferentie in Eindhoven
Grondwet gaat boven GemeentewetVolgens de rechtbank mocht de conferentie plaatsvinden op basis van de Grondwet. Van Gijzel weigerde op grond van de Gemeentewet de imams. Daartoe is een burgemeester niet bevoegd, aldus de rechtbank.
"De burgemeester heeft daarmee op ontoelaatbare wijze inbreuk gemaakt op dat recht door te verhinderen dat de gastsprekers konden spreken op de conferentie. Dat betekent dat de burgemeester de komst van de gastsprekers niet mocht verbieden", zo staat in het vonnis.
Omdat alleen al om deze juridische reden Van Gijzel zijn boekje te buiten ging, doet de rechtbank geen uitspraak over de argumenten als zou er sprake zijn van zogenoemde haatimams.
SchadevergoedingArslan weet niet of de Stichting Waqf stappen tegen de gemeente Eindhoven gaat ondernemen. "De conferentie was door het wegvallen van enkele belangrijke sprekers niet wat het bestuur er van verwachtte. Ik sluit niet uit dat er een schadevergoeding zal worden gevraagd", aldus advocaat Aslan.
De gemeente Eindhoven kan in hoger beroep maar voordt die beslissing wordt genomen wil de gemeente de uitspraak eerst goed bestuderen. "Het is een complexe zaak, dat blijkt alleen al uit het feit dat we in voorlopige voorziening gelijk kregen, maar nu bij bodemuitspraak geen gelijk krijgen van de rechter", aldus de gemeente Eindhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.