Video

Gaat deze Brabantse foto de Zilveren Camera winnen?

31 januari 2017 om 12:35 • Aangepast 21 november 2020 om 03:58
nl
Twee mannen die in een bushokje in Geldrop schuilen voor het noodweer van 23 juni vorig jaar. Het noodweer was hét Brabantse nieuws van 2016. Op straat, die meer weg heeft van een rivier, staat een auto die door kortsluiting in brand heeft gestaan. Fotograaf Rob Engelaar uit Geldrop legde het moment vast op de gevoelige plaat.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

De treffende foto is genomineerd voor de Zilveren Camera, een journalistieke fotowedstrijd. Het plaatje van Engelaar is genomineerd in de categorie Nieuws Nationaal.
"Ik ben ongelofelijk trots en vereerd", vertelt Engelaar. "Ik zit pas relatief kort in dit vak. Dan kun je alleen maar dromen van een Zilveren Camera. Dat ik nu genomineerd ben, is al een overwinning."

Wachten op privacy instellingen...

NoodweerOp 23 juni vorig jaar trok noodweer over het zuidoosten van Brabant. Flinke regenbuien en hagelstenen zorgden in amper een kwartier tijd voor honderden miljoenen euro's schade. Engelaar was tijdens het noodweer met zijn camera op pad in Geldrop, waar hij de genomineerde foto schoot.
"Je gaat bewust op zoek naar momenten die de impact weergeven. Toen ik deze foto schoot, wist ik dat het de situatie van dat moment goed in beeld bracht."
UitreikingEngelaar is sinds 2012 persfotograaf, met het zuidoosten van Brabant als werkgebied. Hij levert onder meer aan Omroep Brabant. De wedstrijd heeft negen categorieën met in totaal 48 genomineerden. Zestien fotografen maken uiteindelijk kans op de hoofdprijs. Daar is een geldprijs van vijfduizend euro aan verbonden.
De Zilveren Camera wordt zaterdag 4 februari uitgereikt. "De nominatie an sich is een waardering van je foto en je werk. Alles wat ik eventueel nog meepak, is mooi meegenomen. Ik laat het zaterdag allemaal over me heen komen."
Andere Brabanders genomineerdEerder werd bekend dat twee andere Brabantse fotografen ook genomineerd zijn. Het gaat om Ramon Mangold uit Breda. Hij is zelfs twee keer genomineerd voor de categorie 'personen in het nieuws'. Mangold maakte voor onder meer BN DeStem een serie over Tijn en zijn nagellakactie tijdens Serious Request in Breda. Bovendien maakte hij ook een fotoreeks over de nieuwe bisschop van Den Bosch, Gerard de Korte.
De andere genomineerde is Joris Knapen uit Chaam die ook voor de West-Brabantse krant werkt. Hij doet mee in de categorie 'sport'. Knapen volgde de Franse wielrenner Alaphilippe tijdens de Tour de France en stuurde een spectaculaire foto in van zijn val tegen een rotspartij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.