Paniek in verzorgingshuis: man (30) met mes dringt binnen, medewerkers en bewoners sluiten zich op

TILBURG - In zorgcentrum De Hazelaar aan de Doctor Eijgenraamstraat in Tilburg is zondagavond rond elf uur een man met een mes binnengeslopen. In het verzorgingshuis brak paniek uit toen bleek dat de insluiper, een man van 30 uit Goirle, al schreeuwend rondliep in een van de gangen. Dit gewapend met een mes. Met het mes stak hij in muren en ramen. Personeel en bewoners sloten zich op in een ruimte om zich in veiligheid te brengen.

Ze voelden zich bedreigd. Na het activeren van het brandalarm waren politie en brandweer snel ter plekke. De politie wist de man uiteindelijk te overmeesteren. 

De verdachte wordt aangehouden. (Foto: Toby de Kort)

 

Volgens een getuige had hij een groot mes bij zich. Agenten hebben de man aangehouden, maar hadden daarbij wel de hulp van een politiehond en pepperspray nodig. Hij reageerde niet op mondelinge aanwijzingen van een agent. Daarop werd pepperspray in zijn gezicht gespoten. En vervolgens konden meerdere agenten hem aanhouden.

Waarom de man juist het verzorgingshuis waar volgens de politie voornamelijk mensen met dementie wonen, binnensloop, is niet duidelijk. Hij heeft hiervoor volgens een politiewoordvoerder wel een verklaring afgelegd, maar hierover kon hij maandagochtend niks zeggen. Volgens hem was er mogelijk alcohol in het spel. "Hij was in kennelijke staat en maakte geen heldere indruk", aldus de woordvoerder. 

 

 

Slachtofferhulp voor medewerkers
De verdachte bleek gewond te zijn aan zijn hand. Na behandeling in het ziekenhuis werd hij in een cel gezet. Voor het personeel is slachtofferhulp ingeschakeld. Het is niet duidelijk of bewoners de insluiper ook daadwerkelijk hebben gezien. Behalve de verdachte raakte niemand gewond.

Foto: Toby de Kort

 

De verdachte wordt maandag opnieuw gehoord. Hij is aangehouden voor onder meer bedreiging en wapenbezit. Bij De Hazelaar was maandag niemand beschikbaar voor een reactie. Wel heeft de zorginstelling een verklaring op de website gezet. Daaruit blijkt dat de man het verzorgingshuis binnendrong bij het wisselen van de avond- en nachtploeg.

Vorige week kwam het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond ook al in het nieuws doordat een onbekende vrouw in ziekenhuiskleding zich 's avonds en 's nachts in het ziekenhuis bevond. Mogelijk zou ze spullen gestolen hebben.

Meer over dit onderwerp:
tilburg bedreigingen de hazelaar