Gemeente Haaren wordt verdeeld over vijf buurgemeenten

31 januari 2017 om 21:33
nl
De gemeente Haaren zou per 1 januari 2020 verdeeld kunnen worden over Boxtel, Vught, Oisterwijk, Tilburg en Heusden. Dat blijkt uit een toekomstvisie die door een adviseur is gemaakt. Als het plan doorgaat, zouden er in enkele gemeenten in november 2019 extra gemeenteraadsverkiezingen moeten komen.
Profielfoto van Wijffelaars Mariëlle
Geschreven door
Wijffelaars Mariëlle

Er wordt al lange tijd gesproken over de gemeente Haaren. Inwoners keerden zich eerder tegen het plan van het gemeentebestuur om ambtelijk te fuseren met Boxtel en Sint-Michielsgestel. Als reden gaven de inwoners dat de band met Oisterwijk groter is. Ook waren de inwoners bang dat dit zou leiden tot een herindeling.
Extra verkiezingenDe gemeente Haaren bestaat uit de kernen Haaren, Esch, Helvoirt en Biezenmortel. Het rapport van oud-gedeputeerde Roel Augusteijn ziet als oplossing een verdeling over vijf buurgemeenten. Een deel van de gemeente Haaren komt bij Heusden. Het gaat om een deel grenzend aan de Drunense Duinen. Biezenmortel wordt deel van Tilburg. Daardoor zijn in deze twee gemeenten geen extra verkiezingen nodig.
Het dorp Haaren gaat naar Oisterwijk, Esch wordt deel van Boxtel en Helvoirt zou tot Vught gaan behoren. In deze gemeenten worden in november 2019 extra verkiezingen gehouden.
Splitsing in 2020Augusteijn werd ingeschakeld als extern adviseur om vaart te maken met de gemeentelijke herindeling van Haaren. Hij presenteerde dinsdag zijn visie aan de inwoners en betrokken gemeentebesturen. Als de gemeenteraden van de betrokken dorpen en steden instemmen en ook Den Haag akkoord gaat, moet de opsplitsing op 1 januari 2020 rond zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.