Video

Priester Patrick Kuis stopt: 'Ik had vragen over mijn roeping en het celibaat'

1 februari 2017 om 10:00
nl
Priester Patrick Kuis uit Oss stopt met zijn werkzaamheden. Zijn roeping als priester en het daarbij behorende celibaat werden hem te veel, zo laat hij woensdag in een open brief aan het Brabants Dagblad weten.
Profielfoto van Schalkens Daisy
Geschreven door
Schalkens Daisy

Het was niet makkelijk voor de 32-jarige Kuis. Drie weken lang dacht hij na over of hij dit nog wel wilde. In die weken heeft hij ook veel overleg gehad met bisschop Gerard de Korte. Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat hij te vroeg 'ja' heeft gezegd.
Een periode van veel zoeken en vragen"Na een lange uitgebreide, geestelijke zoektocht is het moment aangebroken om nieuwe stappen te zetten in mijn persoonlijke ontwikkeling", schrijft Kuis in de brief (te lezen via Blendle). "Een aantal jaren ben ik met grote overgave de kerk dienstbaar geweest en heb daardoor vele mensen dichter bij God mogen brengen". Vervolgens laat de priester in de brief weten dat dit intense jaren waren waarin hij zichzelf volledig heeft kunnen geven.
Kuis: "Echter, de laatste tijd heb ik mezelf een aantal kritische vragen durven stellen omtrent de beleving van mijn roeping, het celibaat en daarmee mijn priesterschap. Na een periode van veel zoeken en bevragen, én iedere keer opnieuw het contact te zoeken met God om te vragen wat Zijn wil is, kom ik tot géén andere conclusie dan dat ik te vroeg 'ja' heb gezegd."
Zwemmen tegen kanker en fietsend naar RomeDe jonge priester was vanaf mei vorig jaar werkzaam in de Heilige Hartparochie in Oss. Daarnaast was hij kapelaan in Lithoijen, Oijen en Teeffelen. Met zijn sportieve acties kwam Kuis vaak in het nieuws. Zo deed hij twee jaar geleden in Den Bosch mee aan Swim to Fight Cancer en fietste hij naar Rome om te bidden voor gelovigen die het zwaar hebben.
'Teleurstellend en verdrietig'Bisschop De Korte laat weten dat hij het besluit van Kuis 'teleurstellend en verdrietig' vindt. Volgens hem was Kuis een sociale en creatieve priester. "Als je zo iemand kwijt raakt, is dat natuurlijk jammer maar ik moet zijn keuze respecteren."
Afgelopen vrijdag zag de bisschop Kuis voor het laatst. "Hij was toen heel rustig", vertelt De Korte. "Hij loopt natuurlijk al langer met deze vragen dus zo'n beslissing geeft dan rust." Volgens De Korte zal Kuis voorlopig niet actief zijn binnen de kerk, maar over hoe dat op de lange termijn zal zijn, kan De Korte geen uitspraak doen.  
'Je kunt ze niet verwijten dat ze niet eerlijk zijn'Het komt niet vaak voor dat een priester stopt. Hoogleraar Kerkgeschiedenis aan de Tilburg University, Paul van Geest zegt dat het 'druppelsgewijs' voorkomt. In de jaren zestig en zeventig van de vorig eeuw stopten er duizende priesters. Dat had te maken met de ontkerkeling. Een ex-priester legde dit als volgt aan hem uit. "Het was alsof het neonlicht in mijn mooie ruimte werd aangedaan en je ziet hoe afschuwelijk alles is." Als priesters opstappen is het wel vaak vanwege problemen met het celibaat. "Ze ontmoeten de vrouw van hun leven", vertelt hij. "En het siert ze dat ze er niet stiekem een vriendin op nahouden. Je kunt ze niet verwijten dat ze niet eerlijk zijn."


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.