Welke straf kan hij krijgen? Wordt hij uitgeleverd? Vragen over de zaak Aydin C. beantwoord

7 februari 2017 om 19:00 • Aangepast 21 november 2020 om 03:47
nl
De rechtszaak tegen Aydin C. uit Tilburg beheerst sinds de start op 25 januari het nieuws. Niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten is er veel belangstelling voor de zaak. C. wordt verdacht van het afpersen van meerdere mannen en 35 minderjarige meisjes, onder wie Amanda Todd. Er leven veel vragen over de zaak. Dinsdagavond beantwoordde onze verslaggever Tessel Linders er een aantal live op Facebook.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Jullie vroegen haar bijvoorbeeld welke straf Aydin C. kan krijgen. Hij wordt verdacht van diverse feiten zoals afpersing, fraude en het verspreiden van kinderpornografisch materiaal. Enkele jaren celstraf kan volgens Tessel dan ook zeker de eis van justitie worden. Het is dan natuurlijk aan de rechter om te bepalen wat de uiteindelijke straf wordt.
LEES OOK: Dit is Aydin C.: een 'filosoof', die het liefst anoniem door het leven gaat
Ook vragen jullie je af of Aydin C. nog steeds zwijgt in de rechtszaal. Dat is nog altijd het geval. Hij zegt niks en beroept zich steeds op zijn zwijgrecht. Pas bij het laatste woord gaat hij zijn zegje doen, zo heeft hij aangegeven.
Wordt hij uitgeleverd?Verder zijn jullie benieuwd of Aydin C. zal worden uitgeleverd aan Canada. Dit voor de specifieke zaak van Amanda Todd. Hierover is volgens Tessel nog altijd geen duidelijkheid. De rechter heeft bepaald dat C. mag worden uitgeleverd. Maar tegen deze beslissing heeft zijn advocaat beroep aangetekend. De Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland, doet hierover in april uitspraak.
Tessel heeft nog veel meer vragen beantwoord. Wil je de hele Q&A nog eens terugkijken, dat kan:

Wachten op privacy instellingen...

Zaak Amanda ToddAmanda Todd pleegde in 2012 op 15-jarige leeftijd zelfmoord, na vier jaar lang digitaal te zijn gestalkt en nadat naaktfoto's van haar waren verspreid via sociale media. Tessel volgt de zaak op de voet. Niet alleen de afgelopen weken in de rechtbank in Amsterdam, maar ook vorig jaar al reisde ze voor de documentaire ‘De zaak Amanda Todd’ naar Canada. Om daar onder meer te praten met de moeder van Amanda en de beste vriendin van de Canadese tiener.
Later dinsdagavond, om elf uur, zendt Omroep Brabant de documentaire over Amanda Todd nogmaals uit. Dit in de aanloop naar de cruciale dag in de rechtszaak tegen Aydin C. Donderdag wanneer de Tilburger hoort welke straf hij volgens justitie moet krijgen.
BEKIJK OOK: Het aangrijpende verhaal over tienermeisje Amanda Todd, de documentaire

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.