Hoogbejaard maar springlevend: boekhandel Van Piere viert 170e verjaardag

EINDHOVEN - Met een koffiehoek, leesclubs voor jongeren en volop activiteiten lijkt Van Piere in Eindhoven nauwelijks meer op de boekhandel van weleer. Hoewel: "Ik heb me rondom het jubileum verdiept in de geschiedenis en dan zie je dat er altijd meer gebeurde dan alleen boekenverkoop", zegt directeur Jan Verhaagen. Deze week viert de grootste boekhandel van de stad zijn 170-jarig bestaan.

Zijden draadje
Het voortbestaan hing vier jaar geleden nog aan een zijden draadje. De boekhandel was in 2014 onderdeel van Polare en dreigde meegesleurd te worden in het faillissement van de keten.  Dankzij de Eindhovense ondernemer Arjen de Koning, oprichter van het ict-bedrijf Paradigit, kon de winkel een doorstart maken.  Daarmee kwam ook de oude naam weer op de gevel. 

Winkel voor hoger opgeleiden
Jef van Kuijeren was al met pensioen toen dat gebeurde. 36 jaar werkte hij bij Van Piere. "Toen ik er begon in 1972 was het vooral een winkel voor hoger opgeleiden  met een goed inkomen. Dat is gelukkig in de loop der jaren veel veranderd." Jan Verhaagen: "We zijn nu veel meer een ontmoetingsplaats geworden. Er zijn dagelijkse bezoekers die hier voor een kopje koffie komen, mensen treffen elkaar om zakelijke redenen. Maar er is ook een club met expats die iedere week samenkomen om Engels te praten met elkaar." 

Meriam Wehrens herinnert zich hoe ze ruim dertig jaar geleden wel eens op het matje geroepen werd als ze er in de ogen van de toenmalige directie niet netjes genoeg uitzag. "Dan  had ik bijvoorbeeld mijn haren ingevlochten en vroeg hij of ik dat niet altijd wilde doen." Ze kijkt nostalgisch terug naar die eerste winkel waarin ze begon. "Ik ben altijd een boekenwurm geweest, maar dat geldt voor iedereen die hier werkt."  

'Het is hard werken'
Op de vraag of het moeilijk is om in tijden van digitalisering een boekhandel overeind te houden zegt Verhaagen: "Het is hard werken, vooral omdat we het verschuil duidelijk moeten maken tussen een boek kopen in een boekhandel in plaats van thuis met je laptop op schoot. We moeten laten zien dat je er hier heel veel extra's voor krijgt."