Geen oude sok maar stenen: in welke gemeente zit het meeste geld?

8 februari 2017 om 11:26
nl
Het gemiddelde Brabantse huishouden heeft een vermogen van 32.000 euro. Dat geld zit niet in een ouwe sok onder het bed, maar in stenen. Het gemiddelde vermogen is vooral gestegen doordat huizen meer waard zijn geworden. Brabant staat in Nederland op de tweede plaats. De gemiddelde Zeeuw heeft het meeste vermogen, twee keer zoveel als Brabanders.
Profielfoto van de Vries Jan
Geschreven door
de Vries Jan

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In heel Nederland nam het vermogen in 2015 toe. Dat was voor het eerst sinds de crisis. Dat komt dus vooral dankzij de waardestijging van huizen. Een doorsnee Hollands gezin had tijdens de laatste telling een vermogen van ruim 17.000 euro.
Als we naar de kaart van Nederland kijken dan valt op dat vooral langs de zuidgrens van Brabant de mensen vermogend zijn. Het geld zit in de Kempen en zo verder naar Alphen-Chaam en Zundert. Maar ook andere agrarische gemeenten als Boekel, Sint Anthonis en Haaren zijn relatief rijk.
Oosten is rijker dan westenOpvallend is ook dat mensen in het oosten van de provincie gemiddeld meer vermogen hebben dan mensen in het westen. Zoals was te verwachten zijn de mensen in de vier grote steden het minst vermogend. Tilburg staat in dat lijstje onderaan met een gemiddeld vermogen van nog geen 5000 euro.
Op het kaartje is te zien hoe vermogend mensen in jouw gemeente zijn.
[localfocus:https://localfocus2.appspot.com/589ae566a6312]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.