Video

Vestdijk Eindhoven gaat dicht voor doorgaand verkeer: 'Luchtkwaliteit in centrum dramatisch slecht'

8 februari 2017 om 15:34
nl
Automobilisten die niets in de Eindhovense binnenstad te zoeken hebben, kunnen vanaf de zomer niet meer door het centrum rijden. De gemeente gaat de Vestdijk afsluiten voor doorgaand verkeer. Dat is volgens D66-wethouder Mary-Ann Schreurs hard nodig, omdat de luchtkwaliteit in de binnenstad dramatisch slecht is.
Profielfoto van van Hoof Rene
Geschreven door
van Hoof Rene

De Vestdijk wordt smaller en er komt nog maar één rijbaan en éénrichtingsverkeer. Wie vanuit het zuiden door de stad wil rijden, kan niet meer door het centrum. "Doorgaand verkeer dat niets in de stad heeft te zoeken, moet de rondweg nemen", zegt de wethouder.
Slechte gezondheidDe luchtkwaliteit in de binnenstad van Eindhoven is volgens wethouder Schreurs zo slecht dat mensen last van hun longen krijgen: "Het is slecht voor de gezondheid." Om daar iets aan te doen, gaat de gemeente autoverkeer uit de binnenstad weren. Voor de verkeersmaatregelen krijgt de gemeente 4 miljoen euro van het Rijk.
Nog voor de zomer wordt de Vestdijk aangepast. De defintieve herinrichting is in 2018 klaar. De maatregelen kunnen rekenen op een breed draagvlak, aldus de wethouder. Op verzoek van ondernemers blijft het wel mogelijk om vanuit de parkeergarage onder de Heuvelgalerij linksaf de Vestdijk op te rijden, richting het centraal station.
Geen chaos, meer groenOp de vraag of de nieuwe verkeerssituatie niet voor een verkeerschaos en meer files gaat zorgen, antwoordt Mary-Ann Schreurs kort en bondig: "Nee!". Schreurs zegt dat de Vestdijk straks aantrekkelijker wordt. Groener door de aanplant van bomen bijvoorbeeld. En er komt veel meer ruimte voor voetgangers. Op deze animatiefilm van de gemeente Eindhoven is te zien hoe de Vestdijk er uit gaat zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!