Chantage met webcamseks levert eis van 10 jaar cel op 'omdat hogere eis niet kan'

9 februari 2017 om 18:07 • Aangepast 21 november 2020 om 03:44
nl
Tegen Aydin C. is donderdagochtend tien jaar en acht maanden cel geëist. De Tilburger wordt verdacht van het afpersen van meerdere mannen en 35 minderjarige meisjes. Behalve van afpersing wordt C. ook verdacht van het maken en verspreiden van kinderporno. De officier van justitie hield donderdagochtend in de rechtbank van Amsterdam een betoog van uren dat uitmondde in de eis van ruim tien jaar cel.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Aydin C. zou ook de Canadese Amanda Todd hebben gechanteerd, die later zelfmoord pleegde, maar daarvoor staat hij nu niet terecht.
Justitie kondigde eerder al aan met een forse strafeis te komen. Tien jaar en acht maanden is de maximumstraf die justitie in deze zaak kan eisen. De officier vindt het eigenlijk niet genoeg. "Eis doet nauwelijks recht aan feiten", zei ze.
Een van de vragen die de officier donderdagochtend in haar betoog opwierp, was of er sprake kan zijn van aanranding wanneer er geen lichamelijk contact is. “Ja”, zei zij. “Dwingen tot webcamseks is aanranding.” Het Hof heeft volgens haar in een andere soortgelijke zaak een man veroordeeld voor aanranding. Dus dat zou hier ook moeten.
'Tijd om af te rekenen'Justitie noemde C. een 'geraffineerde, manipulatieve man'. Hij legde zich toe op 'seksuele machtsuitoefening' en 'maakte levens kapot'. "Er is geen enkele enkele omstandigheid te bedenken die strafverminderd kan werken", zei de officier. "Het is tijd om af te rekenen."
C. zit al drie jaar in voorarrest en heeft altijd ontkend. In de rechtszaal in Amsterdam heeft hij tot nu toe gezwegen. Hij zegt niks en beroept zich steeds op zijn zwijgrecht. Pas bij het laatste woord gaat hij zijn zegje doen, zo heeft hij aangegeven.

Wachten op privacy instellingen...

Aydin C. ging volgens justitie dus op een zeer geraffineerde manier te werk. Hij zou soms jaren de tijd hebben genomen voor zijn afpersingspraktijken. Daardoor kon hij lang onder de radar blijven. Hij deed zich op internet voor als vrouw of tiener en chanteerde zijn slachtoffers met seksueel getinte foto’s en beelden die hij van ze kreeg. Dit telkens onder een andere naam.
LEES OOK: Dit is Aydin C.: een 'filosoof', die het liefst anoniem door het leven gaat
Tegenover meerderjarige mannen die niet open voor hun seksuele geaardheid uitkwamen, deed hij zich voor als jonge jongen. Hij zou de mannen hebben overgehaald om seksuele handelingen te verrichten voor de webcam. Met de opnames perste hij de slachtoffers vervolgens af.

Wachten op privacy instellingen...

C. is ook verdachte in de geruchtmakende zaak van de Canadese tiener Amanda Todd. Hij zou een naaktfoto van het 15-jarige meisje aan al haar Facebookcontacten hebben verstuurd. Amanda werd na het verspreiden van de foto zo erg gepest dat ze in 2012 besloot een einde aan haar leven te maken.  
LEES OOK: Het aangrijpende verhaal over tienermeisje Amanda Todd, bekijk de documentaire
De zaak Todd wordt in deze voor de rechtbank in Amsterdam niet behandeld. Canada wil dat hij hiervoor wordt uitgeleverd. Zijn advocaat probeert dit tegen te houden.  
In januari 2014 werd de geboren Tilburger opgepakt in een vakantiehuisje in Oisterwijk. Maandag gaat de zaak verder.

We volgden de zaak in een liveblog:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.