Brabant wil 1000 voetbalvelden aan nieuwe natuurgebieden ontwikkelen

14 februari 2017 om 17:57
nl
De vijf grote Brabantse steden (B5) willen natuur ontwikkelen ter grootte van 1000 voetbalvelden. Het provinciebestuur gaat nu de regels versoepelen. Alle grondeigenaren die hun grond willen omzetten naar natuurgebied kunnen gemakkelijker subsidie krijgen. De B5 presenteerden daarvoor vorig jaar al een omvangrijk plan.
Profielfoto van de Vries Jan
Geschreven door
de Vries Jan

Tot nu was het zo dat nieuwe natuurgebieden binnen een bepaald gebied moesten liggen, het zogenoemde Nationaal Natuurnetwerk. Dat is een netwerk van bestaande en nieuwe natuurgebieden. Dat netwerk moet die natuurgebieden met elkaar en met het omliggende boerengebied verbinden. De provincie gaf subsidie aan grondeigenaren die gebieden binnen die strook tot natuurgebied wilden ontwikkelen. Onder bepaalde voorwaarden geldt dat nu ook voor gebieden die daar buiten liggen.
LEES OOK: Brabant krijgt er zo’n 1000 voetbalvelden aan natuur bij
Prettige leefomgevingIn oktober vorig jaar kondigden de vijf grote Brabantse gemeenten al aan dat zij meer natuurgebieden in hun omgeving wilden maken. Ze presenteerden een plan om minimaal 500 hectare aan natuur en 40 kilometer aan verbindingszones tussen natuurgebieden te maken. Groen in de stad draagt bij aan schone lucht, zorgt voor de afvoer van water bij hevige regenval en het beperkt hittestress door klimaatverandering, aldus de grote steden.
Goed nieuws voor boeren De versoepeling van de regels is ook goed nieuws voor boeren die van hun landbouwgrond natuurgebied willen maken. Zij kunnen onder voorwaarden ook gemakkelijker subsidie krijgen. Het provinciebestuur heeft tot versoepeling besloten omdat natuur een 'uniek handelsmerk' van Brabant is en omdat met meer en gevarieerdere natuur de positie van Brabant wordt versterkt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.