Boze Bas wil niet met zuurstoftank de trap op in de Efteling en start procedure

14 februari 2017 om 18:50
nl
Bas van den Dikkenberg gaat een anti-discriminatie procedure starten tegen de Efteling. Hij heeft aangeklopt bij het College voor de Rechten van de Mens. Onlangs had Van den Dikkenberg een gesprek met de directie van het pretpark omdat die het beleid heeft aangescherpt voor het gebruiken van de mindervalide ingang. Gehandicapten mogen daar vanaf maart alleen nog met een begeleider gebruik van maken. Het gesprek heeft de zaken niet veranderd.
Profielfoto van Lesquillier Suzanne
Geschreven door
Lesquillier Suzanne

LEES OOK: Invalideningang Efteling alleen voor gehandicapte mét begeleider: 'Dat is discriminatie!'
Bas uit het Utrechtse Houten is al jaren Eftelingfan én gehandicapt en volgens hem is de aanpassing van het pretpark in strijd met VN-regels. De Efteling zegt dat nog te bestuderen en later met een reactie te komen. Maar Bas wil daar niet op wachten. De procedure wordt nu al begonnen omdat de regelgeving van de Efteling vanaf 1 maart in gaat. 'Hoe korter deze beperking er is, hoe beter', zegt Bas. 'De procedure kan altijd nog gestopt worden als de Efteling besluit z'n beleid aan te passen.'
VeiligheidDe Efteling besloot het beleid rond het gebruik van de mindervalide ingang vooral aan te scherpen vanwege de veiligheid. Bezoekers moeten bij een calamiteit zelfstandig een attractie kunnen verlaten. Om daar zeker van te kunnen zijn, is een begeleider nodig. De Efteling zegt het vervelend te vinden dat sommige bezoekers door de aanpassing buiten de boot vallen. Maar de aanscherping is echt nodig zo vindt het pretpark.
PetitieVan den Dikkenberg hoopt dat het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat er sprake is van schending van het verdrag over personen met een handicap. En dat de Efteling de aanscherping wel moét intrekken. Eerder begon Van den Dikkenberg al een petitie om het onderwerp onder de aandacht te brengen bij de Tweede Kamer. Die is bijna 700 keer ondertekend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.