Geen noodfonds voor schippers en bedrijven na ongeluk stuw bij Grave

15 februari 2017 om 15:54
nl
De overheid komt niet met een noodfonds voor bedrijven en schippers die schade hebben geleden door het ongeluk bij de stuw in Grave. Dit laat een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu weten.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Volgens de woordvoerder moeten gedupeerden om hun schade te verhalen aankloppen bij de rederij en de verzekeraar van het schip.
“Het ongeluk is niet veroorzaakt door toedoen van de overheid”, zegt de woordvoerder. Daarom kan er volgens haar geen sprake zijn van een noodfonds.
Overheid zelf ook gedupeerdDe overheid, in dit geval Rijkswaterstaat, is zelf ook een van de belangrijkste gedupeerden. De scheepvaart op de Maas kwam vanaf 29 december stil te liggen nadat een binnenvaarttanker de stuw bij Grave ramde.
Daardoor liepen een deel van de Maas en het Maas-Waalkanaal leeg. Scheepvaart en woonboten in het gebied hadden daar grote overlast van.
LEES OOK: Elke dag honderdduizenden euro's schade en heel veel problemen door kapotte stuw Grave [OVERZICHT]
De oorzaak van het ongeluk is nog onduidelijk. Dit wordt onderzocht door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De Slowaakse schipper van de benzeentanker had volgens justitie niet gedronken.
Duitse rederijHet schip dat het ongeluk veroorzaakte was was Duitse rederij Gefo. Gefo heeft ondertussen een aanvraag ingediend bij de Maritieme Rechtbank in Rotterdam voor een fonds beperkte aansprakelijkheid. Dat maakte het ministerie van Infrastructuur woensdag bekend. Zo wil de rederij het maximaal te claimen bedrag inperken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.