Gedupeerden stuw Grave teleurgesteld: 'We worden aan ons lot overgelaten'

15 februari 2017 om 17:47
nl
Rijkswaterstaat had sneller en vooral slimmer kunnen handelen na het ongeluk bij de stuw in Grave, dat vinden gedupeerde bedrijven en schippers. Deze ondernemers, die in totaal voor miljoenen schade hebben geleden, kunnen hun kosten niet gaan verhalen bij Rijkswaterstaat. Dit liet een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur weten.
Profielfoto van Bell Stephen
Geschreven door
Bell Stephen

LEES OOK: Geen noodfonds voor gedupeerden ongeluk stuw bij Grave
Han Kaanen, directeur van Havens Diervoeders, is één van de vele gedupeerde ondernemers. Zijn bedrijf is gevestigd in Maashees en is door de kapotte stuw 139.000 euro misgelopen. Dat was volgens de directeur veel minder geweest als Rijkswaterstaat beter en sneller had gehandeld. “Dat vervangend dammetje dat ze hadden aangelegd, had zeker twee weken eerder af kunnen zijn”, aldus Kaanen.
“Wij zijn slachtoffer van de onkunde en nalatigheid van Rijkswaterstaat, die nu hun handen in onschuld wassen. Een ketting ervoor hangen kost misschien een paar duizend euro en dan hadden ze dit allemaal voorkomen. Bovendien was de stuw slecht onderhouden.”
VerantwoordelijkheidGedupeerde Tom Paulus runt een veerbedrijf aan de Maas en kan zich ook niet vinden in het besluit van Rijkswaterstaat. “Ze zijn uiteraard niet schuldig, maar als beheerder zijn ze wel verantwoordelijk voor het oplossen van het probleem”, vertelt Paulus.
OnderzoeksraadDe Onderzoeksraad voor Veiligheid zoekt nog uit waar de schuld van de enorme financiële schade die is aangericht door het ongeluk ligt. Paulus: “Ik hoop dat ze tot andere conclusies komen dan Rijkswaterstaat zelf. Het heeft gewoon veel te lang geduurd voordat alles weer op orde was.”
Volgens Paulus had Rijkswaterstaat de gedupeerden beter kunnen helpen. “Een hulplijn was bijvoorbeeld heel handig geweest. Rijkswaterstaat had meer het voortouw moeten nemen. We werden gewoon aan ons lot overgelaten.”
Geen calamiteitenplanMartine Seine, schipper en directeur van PTC, een coöperatie van binnenvaartschippers, snapt het voorbarige besluit niet. “We wachten het officiële rapport af. Ik snap niet hoe ze nu al deze conclusie kunnen trekken. Vanaf de eerste dag was het voor ons al onbegrijpelijk dat Rijkswaterstaat geen calamiteitenplan had. Alles afschuiven op het feit dat het nooit eerder is gebeurd, is klinkklare onzin.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.