Meer koeien en geiten, minder schapen en nertsen: Brabant staat niet stil

15 februari 2017 om 16:16
nl
In 2016 zijn er in Brabant weer meer koeien bijgekomen. Het aantal steeg in vergelijking met 2015 met ruim 21.000 naar bijna 700.000. Dit betekent een toename van iets meer dan drie procent, zo meldt de Brabantse Milieu Federatie, de BMF.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Keerzijde van de medaille volgens de in Tilburg gevestigde milieuorganisatie is dat er te veel mest wordt geproduceerd. Ook ondervinden mensen die in het buitengebied wonen last van veehouderijen, zo stelt de BMF.
Iets minder varkensZe constateerden verder dat het aantal geiten in 2016 nog forser is gestegen: met 3,4 procent naar ruim 163.000 dieren. In alle andere veecategorieën werd het vorig jaar minder. Het aantal varkens daalde iets (naar 5,94 miljoen dieren), terwijl het kippenbestand afnam tot bijna 27,6 miljoen exemplaren.
Veel groter was de teruggang in de schapenbranche. Ten opzichte van bijvoorbeeld 2007 werden er vorig jaar in Brabant bijna 37000 schapen minder gehouden.
Einde nertsensector in zichtBij kalkoenen (ongeveer 7,4 procent) en met name in de nertsensector is er eveneens sprake van een sterke daling. Het aantal edelpersdieren kelderde in één jaar tijd met bijna tien procent naar ruim 506.000 stuks. Het einde van deze branche is dan ook in zicht. Over zeven jaar mogen er in ons land geen nertsen meer worden gehouden.
Toch is er nog onvoldoende terug te zien van het besluit van de Brabantse politiek om de veestapel in de provincie verder een halt toe te roepen, zo stelt de BMF vast. De veestapel en daarmee het mestoverschot is sindsdien alleen maar verder toegenomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.