Geen wijntje of biertje meer bij de kapper in Roosendaal

16 februari 2017 om 14:57
nl
Roosendaal stopt voortijdig met de proef van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) waarbij ondernemers zonder drankvergunning, zoals kappers en boekhandelaren, drank mogen schenken aan consumenten. Dat meldt de gemeente donderdag. Burgemeester Jacques Niederer volgt daarbij het advies van de bezwarencommissie van de gemeente.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

De VNG begon in april 2016 een proef waarbij winkeliers een borrel schenken aan hun klanten. De SlijtersUnie protesteerde daar in juli vorig jaar tegen in een brief. De unie wilde dat de VNG met de proef zou stoppen.
Omdat de VNG dat niet wilde stapte de unie naar de rechter. Die bepaalde dat de proef niet hoefde te stoppen. De SlijtersUnie spande daarop een kort geding aan tegen één gemeente: Nieuwegein. De brancheorganisatie kreeg dit keer gelijk van de rechter in Utrecht.
BezwarencommissieDe bezwarencommissie van gemeente Roosendaal volgt de uitspraak van de bestuursrechter in Nieuwegein. De proef in Roosendaal zou eigenlijk tot 1 april lopen. In Roosendaal namen vijftien ondernemers deel aan de proef.
LEES OOK: VNG noemt aangifte van Slijtersunie tegen gemeenten die ondernemers drank laten schenken 'jammer'
Aan de proef doen in totaal negen Brabantse gemeenten mee. Het gaat om Bergen op Zoom, Helmond, Heusden, Den Bosch, Roosendaal, Oisterwijk, Eersel, Valkenswaard en Veghel.
Andere gemeentenIn Bergen op Zoom is ook een bezwaar ingediend tegen de proef. Net als in Roosendaal heeft de bezwarencommissie in Bergen op Zoom het college geadviseerd om te stoppen met de pilot. De proef daar liep tot 28 februari, het college moet het advies van de commissie nog in behandeling nemen.
In Helmond gaat de proef ondanks de bezwaren volgens planning door tot 31 maart. Daar doen zeven ondernemers mee. In Oisterwijk en Heusden loopt de proef tot 1 april en is er geen aanleiding om eerder te stoppen. Het is nog niet bekend of andere gemeenten wel of niet vroegtijdig met het project stoppen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.