Video

Nel Peeters, misschien wel de oudste barvrouw van de Lage Landen

19 februari 2017 om 16:39
nl
Ze kan de mensen om haar heen niet missen en dus werkt ze maar door. En dan hebben we het niet over doorwerken tot je 67e. Nel Peeters uit Baarle-Hertog is ondertussen al 90 jaar en toch staat ze gewoon vier dagen in de week achter de toog in haar eigen café Nova.
Profielfoto van Verhoeven Dirk
Geschreven door
Verhoeven Dirk

Op zondag komen de wielrenners, dus veel tijd heeft Nel niet voor een gesprek, want ze moet gewoon werken. De mannen hebben gefietst en die calorieën moeten weer worden aangevuld met dubbel trappist. "Ik kom hier al 50 jaar", aldus een van de wielrenners. "En ook toen was ze al een begrip hier in Baarle. Ze is echt een bekwame cafévrouw. Het maakt echt niet hoe vaak je komt, ze buurt met iedereen. Ze weet overal over mee te praten."
Smokkelaars Ze begon op haar 26e. Of ze echt de oudste barvrouw is, weet ze niet. "Er zijn er ook nog wel die een café hebben, maar dan staan ze niet meer zelf achter de bar," weet ze.  
In al die jaren heeft 'Disco Nel' heel wat meegemaakt. Zo vertelt ze met een grote glimlach over de smokkelaars. "Ik kan het nu wel vertellen, ik heb ze veel geholpen. Ik moest de nummertjes van de boter afhalen. De leveranciers kwamen dan met duizend kilo boter en als ze dan gepakt werden, konden ze aan de nummers zien, wie het gebracht had. Dus die moesten eraf worden gehaald. Dat was een heel werk."
Stoppen In al die tijd dat Nel achter de toog staat, is er veel veranderd. Zo moest ze vroeger ijs halen om de flesjes bier koud te houden. Heel wat anders dan gewoon even aan de hendel van de tap te hoeven trekken. "Het is wel een stuk minder gezellig geworden," vindt Nel. "Als hier een groepje van vijf jongeren zit, zitten ze allemaal maar op hun te telefoon te kijken. Ik zeg dan, zou je dat ding niet eens wegdoen en een beetje buurten?"
Over stoppen denkt Nel nog niet, al weet ze natuurlijk wel dat als er iets met haar lichaam gebeurt, het zo maar ineens over kan zijn. "De dokter zegt, je moet naar je lichaam luisteren. Maar ja, mijn kopje is nog zo helder. Gelukkig!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.