Ouders: 'Heropen onderzoek dood Youri Bicker'

20 februari 2017 om 07:50
nl
De ouders van de 26-jarige Bredase student Youri Bicker, die in 2011 dood werd gevonden in de rivier De Mark in Breda, eisen maandag via een zogenoemde artikel 12-procedure dat het onderzoek naar zijn overlijden wordt heropend. Ook eisen zij een kopie van het onderzoeksdossier op. Daarmee willen ze zelf onderzoek laten doen.
Profielfoto van Bekker Peter de
Geschreven door
Bekker Peter de

Youri Bicker overleed destijds na een avondje stappen. Hij studeerde biomedische technologie aan de TU Eindhoven.
UitlegHet OM in Breda wees vorige week een nieuw verzoek van de nabestaanden om een kopie van hetonderzoeksdossier te krijgen af. Ook het OM is niet bereid de zaak te heropenen.
Volgens plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Yolanda de Groot hebben de ouders op 22 november vorig jaar inzage gekregen in het dossier. Ook is hen toen uitgelegd wat er destijds wel en niet is onderzocht.
PubliciteitIn een brief aan de raadsman van de ouders van Bicker, Sébas Diekstra, schrijft zij dat het OM terughoudend is in het verstrekken van onderzoeksdossiers. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij rouwverwerking. In dit geval verwijt zij de ouders dat zij 'met regelmaat de publiciteit zoeken in deze zaak'. Ook beschuldigt de familie volgens De Groot 'een concreet persoon van de moord op hun zoon zonder feitelijke onderbouwing'. Daarom vreest zij voor 'overhaaste en onzorgvuldige conclusies'.
Advocaat Diekstra zegt dat hem 'gebleken is dat er onzorgvuldig onderzoek is gedaan naar de toedracht van het overlijden'. Er is volgens hem geen sectie verricht, hoewel de doodsoorzaak en de toedracht onduidelijk waren. "Door de nabestaanden geen kopie van het dossier te verstrekken, zijn zij niet in staat externe deskundigen alsnog nader onderzoek te laten doen", zegt Diekstra.
'Blauwe plekken verdacht'De bevindingen van forensisch patholoog Danny Spendlove zijn mede aanleiding de dood van Bicker nader te bekijken. Die patholoog concludeerde onder meer dat de blauwe plekken die het slachtoffer had 'niet zonder meer te verklaren zijn en daarmee verdacht zijn'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.