'Verzekeraar laat ons in de kou staan': bewoners verzakt pand moeten herstel zelf betalen

20 februari 2017 om 14:15 • Aangepast 21 november 2020 om 03:25
nl
De herstelwerkzaamheden aan het flatgebouw dat vorig jaar verzakte in Geldrop zijn maandagochtend begonnen. Twee stalen balken zijn doorgeroest en daarom worden ze nu allemaal vervangen. Het gebouw wordt opgetild om de vijf nieuwe balken eronder te kunnen zetten. Kosten: ruim anderhalve ton, en dat mogen de bewoners zelf betalen.
Profielfoto van Cnossen Maaike
Geschreven door
Cnossen Maaike

De flat aan de Heuvel is op sommige delen drie centimeter verzakt. Dit omdat twee van de vijf balken het niet meer hielden. In december leidde dit tot een enorme knal en instortingsgevaar. De zeven appartementen aan de Heuvel werden ontruimd.
Bewoners mochten al snel hun woningen weer in nadat de balken werden verstevigd, maar zitten drie maanden later nog met scheuren in hun muren. “Het heeft nogal een grote impact gehad. Je wordt er elke dag mee geconfronteerd”, vertelt bewoner Marcel Haast.
ZIE OOK: Bewoners verzakte appartemenenten durven niet terug: 'Overal zijn scheuren'
Bewoners betalenDe reparatie kost anderhalf tot twee ton. De bewoners moeten dit zelf ophoesten. Ze krijgen geen geld van hun verzekering of de aannemer. Volgens de verzekeraar is er sprake van pure ‘pech’ en kan zij er niks mee omdat het niet te voorzien was. De aannemer geeft aan dat de termijn om het te verhalen is verstreken, omdat het gebouw uit 1977 stamt.

Wachten op privacy instellingen...

“De verzekeraar laat ons gewoon in de kou staan”, aldus Haast. “We hebben het uitgezocht. Die palen zouden garantie moeten geven voor vijftig jaar. Waarom ze het zo kort hebben gehouden, is ons een raadsel. Maar de oorspronkelijke aannemer geeft ook niet thuis.”
De balken worden nu dus vervangen voor nieuwe, stevige exemplaren. De nieuwe balken worden er met een pomp onder gezet. Hierdoor komt het hele flatgebouw omhoog en kunnen de doorgeroeste balken worden weggehaald.

Wachten op privacy instellingen...

Nog half jaar ellende“De kans dat het nog een keer gebeurt, acht ik zeer klein”, vertelt de bewoner. De werkzaamheden duren een paar dagen, maar de bewoners zitten nog zeker een half jaar in de ellende. Pas als het gebouw zich aangepast heeft aan de nieuwe balken, kunnen de scheuren in de appartementen aangepakt worden.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.