Dood sergeant veroorzaakt door ‘levensgevaarlijke’ schietbaan Ossendrecht

20 februari 2017 om 19:09
nl
De Nederlandse Special Forces trainden in Ossendrecht op een levensgevaarlijke schietbaan. Op die baan kwam in maart vorig jaar een 35-jarige sergeant om het leven. Om de schietbaan hangen linnen doeken, die geen kogels tegenhouden. De sergeant, een trainer, zou achter zo'n wand hebben gestaan toen hij in maart dodelijk werd geraakt door een kogel.
Profielfoto van Bell Stephen
Geschreven door
Bell Stephen

De Koninklijke Marechaussee sprak toentertijd van een 'schietincident’. Uit de vertrouwelijke documenten die in handen zijn van RTL Nieuws blijkt dat bij de militaire oefeningen nooit met echte kogels geoefend had mogen worden.
LEES OOK: Sergeant van Korps Commandotroepen omgekomen bij schietoefening in Ossendrecht
De schietbaan in Ossendrecht huurt Defensie van de politie, omdat de speciale troepen geen eigen oefenruimte hebben. Een adviseur van de Militaire Commissie Gevaarlijke Stoffen (MCGS) deed in januari onderzoek in de schietbaan en kwam met de vernietigende conclusie dat er op de baan nooit met kogels geoefend mocht worden. Die commissie ziet onder meer toe op vuurwapengebruik door de krijgsmacht.
Commando's vertelden de korpsleiding al langer dat ze liever niet trainden in 'The pit of death', zoals ze de oefenruimte noemen. Maar de leiding negeerde de klachten en de trainingen gingen gewoon door.
De politie-academie plaatste in 2011 een film van de trainingslocatie en schietruimte in Ossendrecht. [youtube:https://www.youtube.com/watch?v=WK_X87QVOv0]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.