Video

12-jarige kinderen aan de lachgaspatronen: 'Kan hersenbeschadiging opleveren'

20 februari 2017 om 19:07
nl
Kinderen van 12 aan het lachgas, het is geen uitzondering meer. Novadic Kentron ziet dat slagroompatronen steeds vaker als drugs worden gebruikt en ook nog eens door steeds jongere kinderen. Ze waarschuwen voor de gevolgen. Ook jongeren zelf, die het wel eens hebben gebruikt, vinden dat er iets aan zou moeten worden gedaan.
Profielfoto van Verhoeven Dirk
Geschreven door
Verhoeven Dirk

Als we bij een school in Eindhoven wat jongeren aanspreken wordt snel duidelijk dat de het gebruik gemeengoed is. Verschillende jongeren hebben het wel eens geprobeerd. “Je wordt wazig, je krijgt een grote lachkick en valt omver”, weet een jongen. “Je bent helemaal even weg. Je bent twee minuten van de wereld af", weet een ander.
Lachgaspatronen Zo werkt het: de lachgaspatronen zijn bedoeld om op een slagroomspuit te zetten en zo slagroom of mousse te maken. Maar de jongeren laten het gas uit het patroon in een slagroomspuit lopen en vangen het daarna op in een ballon. Vervolgens inhaleren ze het gas uit de ballon. En zo worden ze high.
Aydin Akkaya werkt bij Novadic Kentron in Tilburg en herkent de toename van het gebruik. “Ik hoor soms dat ze honderden patronen kopen en die op één avond gebruiken. Dat vind ik heel extreem. En helaas moet ik constateren dat 12-jarigen aan het lachgas zitten. Dat is een probleem, want de hersenen van een kind zijn nog niet volgroeid. En alles wat je dan tot je neemt, kan voor een probleem zorgen.”
Gevaarlijk? Als je het zo nu en dan gebruikt is het niet zo gevaarlijk, maar als je het veelvuldig gebruikt, kan het leiden tot een tekort aan vitamine B12 en hersenbeschadiging. Wat de gevolgen zijn van gebruik op de lange termijn, is nog niet duidelijk. Daarom gaat het Trimbosinstituut daar nu onderzoek naar doen.
Akkaya wil dat het lachgas op de opiumlijst zou komt, zodat jongeren het niet meer kunnen kopen. En opvallend, ook de jongeren die we spreken vinden dat eigenlijk ook. “Ik vond het vrij heftig en zoiets hoor je eigenlijk op die leeftijd niet te kunnen kopen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.