Video

Storm (9) is een meisje in een jongenslichaam en op haar school is dat geen enkel probleem

20 februari 2017 om 20:13
nl
Storm uit Udenhout, een 9-jarig meisje in een jongenslichaam, werd bekend door het KRO-NCRV-programma 'Hij is een zij'. Waar in een volwassenwereld transgenders maar moeilijk worden geaccepteerd, is het op de school van Storm geen enkel probleem.
Profielfoto van de Jong Arianne
Geschreven door
de Jong Arianne

Haar haar in een staart, kekke laarsjes aan en een zwierige rok. Storm is een 9-jarig meisje, maar in het lichaam van een 9-jarige jongen. Als je aan haar vraagt wat er mis is met jongenskleren dan zie je het al aan haar gezicht: "Daar voel ik me niet in thuis." En als je het over meisjeskleren hebt, verschijnt er een glimlach en zegt ze: "Dat zijn meestal rokken!"
Geen handboekVolgens meneer Ben, leraar Ben van der Heijden, is er wel een keer een voorval geweest in de jongenskleedkamer, maar is het bij die ene keer gebleven. Maar wel doordat school en de ouders van Storm het probleem aanpakten. Zo gaat Storm sinds de kerst in meisjeskleren naar school.
Er is geen handboek voor deze situatie en ieder kind reageert anders. School had deskundigen van buitenaf ingeschakeld om het proces van Storm van jongen naar meisje zo goed mogelijk te begeleiden. Zo dachten de ouders van Storm in eerste instantie dat de kerstviering een goed moment zou zijn om Storm in meisjeskleren naar school te laten gaan. De school dacht daar anders over.
Jaap van den Hurk, vader van Storm: "Wij dachten: dat is een mooi moment, maar de school vertelde dat er zo wel erg veel druk was voor de kinderen. Storm is ook alle klassen afgegaan en heeft verteld dat ze vanaf die dag alleen nog maar meisjeskleren zou dragen. Iedere leraar heeft het toen daar in de klas over gehad. Nu was het geen geheim meer en wist iedereen wat er aan de hand was. Storm is sindsdien een gelukkiger kind."
'Soms nog even wennen'De klasgenootjes van Storm zijn blij met haar. Al praten sommigen nog over 'hem' in plaats van 'haar'. Anne: "Ja, het is soms gewoon nog even wennen. Maar ze is superlief en heel erg behulpzaam."
En zo moet iedereen, groot en klein wennen aan de dappere 9-jarige transgender in haar prinsessenjurk meezingend met Musically.  Behalve de 9-jarige zelf, want die gaat gewoon verder in haar, zoals ze dat noemen, transitie. En haar naam Storm houdt ze nog wel even, maar als ze wat ouder is dan wil ze graag Vlinder genoemd worden.
'Hij is een Zij' wordt op dinsdagavond om 21.25 uur uitgezonden op NPO3.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.