Video

Fort Zoekt Beheerder: De Hel bij Willemstad te huur voor slechts 1000 euro per jaar

20 februari 2017 om 21:08
nl
Een soort The Voice of Holland wordt het zeker niet. Belangstellenden die beheerder willen worden van Fort de Hel bij Willemstad, zullen met een presentatie in april de commissie 'weg moeten blazen' die gaat over de benoeming. "Het is meer een variant op Boer zoekt Vrouw, dus Fort zoekt Beheerder", aldus wethouder Thomas Zwiers van de gemeente Moerdijk. Die wil dat het verhaal van het fort weer verteld gaat worden, maar ook dat er een beheerder komt die zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

Tot eind maart kan iedereen die beheerder wil worden van het in 1811 gebouwde fort, zich nog aanmelden. Tot nu toe zijn er rond de vijftien belangstellenden, die in april hun plannen moeten presenteren aan de fortcommissie. Hoewel Zwiers het niet wil benadrukken, is duidelijk dat de vorige beheerder Frank Kastelein het niet opnieuw hoeft te proberen. Daar zijn de verhoudingen simpelweg te verstoord voor.
Slechts duizend euro per jaar Aantrekkelijk voor al die toekomstige beheerders is de pachtprijs van het fort, die slechts duizend euro per jaar bedraagt. "Het is meer een symbolisch bedrag", vertelt Zwiers. "Wat we vooral vragen is dat de nieuwe beheerder een goede invulling geeft aan het fort."
Volgens Zwiers kan dat bijvoorbeeld door mensen op het fort te laten werken die door werkloosheid al jaren thuis zitten. "Na de presentaties in april en de gunning, zoals we dat noemen, is het de bedoeling dat het fort in de maand mei weer echt open gaat."
De oud ijzer erfenis van KasteleinDe vorige beheerder, die niet zonder slag of stoot het fort uit het fort werd gezet, heeft het fort netjes achtergelaten. Op een aansluitend weiland ligt het echter wel vol met oud ijzer. Het zijn resten van bouwsels die zijn ontsproten aan de fantasie van Frank Kastelein. Een tank, een kruisraket. Het staat en ligt er allemaal. "Het is niet zo'n fraai gezicht als je van de snelweg komt ", beaamt ook Zwiers. "De vorige exploitant is eigenaar van dat terrein. We zullen met elkaar daar nog afspraken over moeten maken."
Een ander dingetje is de website, inderdaad: Fortdehel.nl. De domeinnaam en bijbehorende website zijn in handen van Kastelein. "De nieuwe beheerder moet daarover maar eens contact zoeken met de vorige", zegt Zwiers. "Daar gaat de gemeente niet over."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.