Mannelijk model AJ wil met zijn 'maatje meer' een voorbeeld zijn

21 februari 2017 om 02:12 • Aangepast 21 november 2020 om 03:24
nl
Het is als een 'rollercoaster', zoveel aandacht krijgt de Bossche Albert Jan Buitendijk de laatste dagen. Sinds hij een baan heeft als plus size-model, blijkt hij een heus taboe te hebben doorbroken. Hij is een van de eerste 'dikkere' mannelijke modellen in Nederland.
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

Waar het de laatste tijd steeds gewoner wordt dat vrouwen met een maatje meer model staan, moet die modewereld voor mannen nog worden opengebroken. Per toeval is Albert Jan, of AJ, Buitendijk daarin een pionier. En dat trekt bekijks. Maandag was hij te zien bij EditieNL en eerder stond hij al in topbladen als Grazia.

Vijftig kilo afgevallenDe Bossche barman en dj was twee jaar geleden nog allesbehalve een gewild model. Hij was vijftig kilo zwaarder en at te veel. Maar sinds hij is afgevallen, is het een heuse hunk. Toen ze op het werk van zijn vriendin Janneke van Opstal, ook model, ineens een man nodig hadden, kwamen ze bij AJ uit. Het balletje begon te rollen en is sindsdien niet meer gestopt.

"Ik krijg superveel reacties. Dat had ik echt niet verwacht", zegt de drukke Bosschenaar terwijl hij even pauze houdt op zijn werk in Bar 35 in Den Bosch. Door zijn werk als dj is hij het wel een beetje gewend om in de schijnwerpers te staan. Maar de hype die nu is ontstaan, gaat veel verder. "Dit is ineens landelijk opgepakt. Iedereen heeft ineens een mening over me." Gelukkig voor AJ is zo'n beetje iedereen lovend.

Berlijn en ParijsHij mag naar Berlijn en Parijs, waar internationale bedrijven graag foto's van hem nemen. Hij wordt nu ingehuurd door de bedrijven Euromodel in Amsterdam en Curve in Hamburg. "In Nederland is het nog niet je van het, qua mannelijke plus size-modellen. In Duitsland zijn ze al verder."
En juist omdat hij in Nederland één van de eersten is, kan hij een mooi rolmodel zijn. "Die voortrekkersrol wil ik wel spelen. Groot, klein, dik of dun, alles is oké. Maar heel actief ben ik er nog niet mee bezig. Ik zie mezelf nog niet zo als rolmodel."
Draaien is passieHoe dat zich ontwikkelt laat de 31-jarige Bosschenaar wel op zich afkomen. Zolang het kan, blijft hij nog lekker in de horeca werken. "Als ik ooit vier shoots in de week krijg, kan ik dat misschien laten vallen. Maar platen draaien is mijn passie. Voorlopig heb ik in de modellenwereld geen zekerheid en is het heel erg leuk voor erbij."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.