Andere vlucht- en voedertijden om overlast Eindhoven Airport tegen te gaan

21 februari 2017 om 13:27
nl
Minder dicht langs de dorpskern van Wintelre vliegen, alleen overdag de start- en landingsbaan schoonmaken en de honden van de luchtbasis op andere tijdstippen voeren. Dat zijn maatregelen die een overlegorgaan over de uitbreiding van vliegveld Eindhoven adviseert om de overlast voor omwonenden te beperken.
Profielfoto van Inklaar Ineke
Geschreven door
Inklaar Ineke

Uit een evaluatie van dat overlegorgaan blijkt dat een nieuwe vliegroute vanaf de luchthaven voor Wintelre in de praktijk slecht uitpakt. Bewoners klagen omdat de vliegtuigen nu dichter langs de dorpskern vliegen. Dat is niet de bedoeling.
In de nacht minder overlastHet alternatief was juist bedacht om extra hinder door de uitbreiding van het aantal vluchten te verminderen. Daarom adviseert het overlegorgaan ervoor te zorgen dat het vliegverkeer zich aan de voorgeschreven route houdt, verder van de dorpskern af dus. Het duurt twee tot vier maanden voordat deze maatregel ingevoerd wordt.
De luchtverkeersleiding wijst sinds 2016 andere banen toe; dat zorgt voor meer lawaai aan de noordkant. En tegelijkertijd voor minder herrie aan de zuidkant. Hierdoor hebben bewoners daar 's nachts juist minder vliegoverlast.
Geluidswal rond de kennelOok andere herrie voor omwonenden is aangepakt. De honden krijgen op een andere tijd voer en rond de kennel is een geluidswal geplaatst. Ook wordt de start- en landingsbaan alleen nog maar overdag geveegd.
Er komt 880.000 euro beschikbaar voor initiatieven die het milieu en het leefklimaat rond luchthaven Eindhoven verbeteren. Dat geld komt in het zogeheten Leefbaarheidsfonds. Het overlegorgaan denkt in opdracht van het kabinet na over de groei van het vliegveld. Daarin doen twee ministeries, Eindhoven Airport, de gemeente Eindhoven, omliggende gemeenten en de provincie mee.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.