Even geen handen schudden: norovirus bij daklozen en opvangmedewerkers Breda

21 februari 2017 om 16:32
nl
Acht cliënten en medewerkers van de Stichting Maatschappelijke Opvang, SMO, in Breda hebben het norovirus opgelopen. De besmetting werd vorige week ontdekt. De leiding van deze opvang voor dak- en thuislozen heeft direct maatregelen genomen om te voorkomen dat meer mensen ziek worden.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het norovirus leidt tot braken en diarree. Drie maanden geleden werd de bacterie ook al geconstateerd op De Gaarshof, een andere afdeling van het SMO in Breda.
Handen vaker wassenHet is niet bekend hoe het norovirus deze keer is verspreid. Sinds de ontdekking zijn er in overleg met de GGD extra schoonmaakmaatregelen genomen. Hieronder valt een ontsmettingsprotocol wat er op bijvoorbeeld op neer komt dat handen vaker gewassen moeten worden en dat er vooralsnog geen handen meer worden geschud.
De groep die ziek is, wordt apart gehouden van de andere passanten en personeelsleden van de zogeheten doorstroomvoorziening (de voormalige daklozenopvang ‘t IJ). De ruimte is in gebruik door tientallen mensen.
'Niet meer mensen ziek'Ben Pruyn, adjunct-directeur van het SMO, is er alles aan gelegen om te voorkomen dat kwetsbare afnemers op andere afdelingen van zijn instelling het virus oplopen. De vorige uitbraak was binnen acht dagen onder controle.
Normaal gesproken herstel je binnen een dag of vier van het norovirus. Pruyn is niet bang dat de besmette cliënten mensen buiten zijn opvang besmetten. Het norovirus doemt meestal op in zorgcentra.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.