Tweede Kamer zegt ja tegen legale wietteelt - Omroep Brabant
Video

Tweede Kamer zegt ja tegen legale wietteelt

21 februari 2017 om 18:52 • Aangepast 21 november 2020 om 03:23
nl
De Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel om de wietteelt te reguleren. Het wetsvoorstel van D66 kreeg nipt een meerderheid: 77 leden stemden voor het voorstel en 72 waren tegen. Veel Brabantse burgemeesters en coffeeshops zijn voorstander van het plan.
Profielfoto van Wijffelaars Mariëlle
Geschreven door
Wijffelaars Mariëlle
Wachten op privacy instellingen...

D66 wil graag dat de teelt van wiet gelegaliseerd wordt. De overheid wijst dan kwekers aan om legale wiet te telen.  De partij stelt dat het beter is voor de volksgezondheid en dat de wet zou zorgen voor minder criminaliteit.
Van Toorenburg: 'Ik maak me zorgen'Op verzoek van CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg uit Rosmalen werd er hoofdelijk gestemd. De Brabantse is een felle tegenstander van het wetsvoorstel.

Wachten op privacy instellingen...

Van Toorenburg reageerde teleurgesteld op het besluit van de Tweede Kamer. "Het advies van politie en OM is genegeerd", stelde het Brabantse Tweede Kamerlid. "Ik maak me er zorgen over dat dealers en drugsgebruikers naar Brabant komen om hun drugs te halen. We zijn een echte grensprovincie en als Brabantse denk ik: 'dit moeten we niet willen'."
Nipte meerderheid voor wetsvoorstelIn Brabant voeren gemeenten en coffeeshops al langer actie om de teelt van wiet gelegaliseerd te krijgen. Tot nu toe kregen ze geen gehoor.
LEES OOK: Legale wietteelt of toch niet? De Tweede Kamer gaat vandaag stemmen
Behalve D66 waren ook PvdA, SP, GroenLinks, 50PLUS en de Partij voor de Dieren voor het wetsvoorstel. VVD, CDA, PVV, ChristenUnie en SGP stemden tegen. Het voorstel moet nog wel naar de Eerste Kamer. Daar is nog geen meerderheid.
'Een hele mooie stap'Burgemeester Paul Depla van Breda is juist heel erg blij met de uitslag. "Een hele mooie stap", oordeelde Depla. "Koop en verkoop was wél toegestaan maar de teelt niet. En dus was er geen controle over de producten en speelde veel zich af in de illegaliteit. Ik ben trots op deze stap."

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom is niet blij met de voorgenomen legalisering van 'de achterdeur.' "Bij ons zijn de coffeeshops sinds 2009 gesloten en dat willen we graag zo houden. Nederland haalt zich ellende op de hals door afwijkend beleid."
Volgens hem is de wietteelt in Nederland vooral voor de export; daardoor is legalisering van levering aan coffeeshops slechts een druppel op een gloeiende plaat. "Laten we vooral met volle kracht inzetten op voorkomen van de ondermijning."
En als die wet ervan komt? Petter ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. "Hij moet nog door de Eerste Kamer. En ik verwacjht dat er lokaal veel ruimte blijft voor eigen beleid. Hier is een meerderheid tegen, dus zo'n vaart zal het niet lopen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.