Video

Rattenoverlast rigoureus aangepakt met explosies omdat gif niet meer mag

21 februari 2017 om 22:26 • Aangepast 21 november 2020 om 03:22
nl
Ratten... we hebben ze liever niet in de tuin of straat. In Vught hebben ze veel last van het ongedierte. Daarom wordt nu een rigoureuze methode ingezet: explosies in de gangen waar ze leven. De ratten 'imploderen' dan, volgens ongediertebestrijder Corné Schuurmans: "Het beestje is meteen dood."
Profielfoto van van Son Rogier
Geschreven door
van Son Rogier

Enorme knallen zijn er te horen in het Reeburgpark in Vught. Nieuwsgierige wandelaars komen een kijkje nemen. Bij een sloot steekt rattenvanger Schuurmans een soort vlammenwerper in een gangenstelsel van de ratten. "We brengen een mengsel van gas een zuurstof in de gangen. Dat ontsteken we en dan krijg je een ontploffing. De rat is meteen dood door de druk die door de gang heengaat.  De organen kunnen dat niet aan. De rat implodeert."

Wachten op privacy instellingen...

Geen gifDe methode is effectief. Er hoeft geen gif gebruikt te worden want dat is tegenwoordig buitenshuis verboden. "We worden steeds meer gevraagd. Er zitten overal meer ratten, niet alleen in Vught."
In Vught verdubbelde het aantal klachten over ratten. Van dertig in 2015 naar 57 in 2016. En dit jaar kwamen er ook al 22 klachten binnen. Jack Dikmans van de gemeente: "Voorheen konden we gif inzetten. Dat kan nu niet meer. Daarom moesten we iets anders vinden. Met deze methode gaan de ratten dood en de gangen storten in. Dat voorkomt dat ze terugkomen in de gangen. We hopen dat de rattenpopulatie zo afneemt."
Vogels voerenDe overlast van ratten is toegenomen omdat er steeds meer voedsel op straat of in de tuin wordt gelegd. Dikmans: "Het is voor de eendjes of vogels. We hebben bewoners die pannen leeggooien met lekkernijen. Goed bedoeld natuurlijk, maar het trekt wel ratten aan."
In de Molenakker in Vught is de overlast erg groot. De gemeente verspreidde hier een brief onder de bewoners, met tips om de ratten te bestrijden. Volgens bewoonster Sandra Schapendonk moet er zeker wat aan gedaan worden. "De ratten lopen op het dak van de schuur. Je ziet ze in de tuin. We hebben kinderen en dan is het niet fijn als die beesten hier rondlopen."
Ongediertebestrijder Jack Dikmans heeft in ieder geval weer resultaat geboekt in het park. "Met het aantal gangen hier, hebben we er toch wel een tiental te pakken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!