Boze boeren krijgen minder voor hun eieren: 'Supermarkten misbruiken vogelgriepcrisis'

21 februari 2017 om 23:25
nl
Pluimveehouders zijn boos op de supermarkten omdat die een slaatje zouden slaan uit de ophokplicht voor vrije uitloopkippen door de aanhoudende vogelgriepdreiging. De kippenboeren en consumenten zijn hiervan de dupe, zegt de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) dinsdag. Volgens Albert Heijn is er een foutje gemaakt.
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

Door de uitbraak van vogelgriep is er in Nederland al twaalf weken een ophokplicht. En volgens Europese regels verliest een ei het predikaat vrije uitloopei als de kip meer dan 12 weken niet buiten is geweest. De eieren gaan hierdoor voor de prijs van een gewoon scharrelei weg. Pluimveehouders krijgen hierdoor gemiddeld ruim een derde - twee cent per ei - minder betaald voor hun eieren.
Verkocht voor de reguliere prijsMaar de supermarkten verkopen ze wel voor de reguliere prijs van vrije uitloopeieren, aldus de NVP. Hierdoor wordt zowel consument als pluimveehouder benadeeld. De vakbond beraadt zich op stappen, maar hoopt vooral op maatschappelijk verontwaardiging over de integriteit van supers over de eierkwestie. De pluimveehouders willen dat de supermarkten eerlijke handel bedrijven.
Voor pluimveehouder Andy Siemons in Roosendaal heeft de ophokplicht grote financiële consequenties. Hij heeft 20.000 vrije uitloopkippen die al maandenlang binnenzitten. Doordat de eieren nu het stempel scharrelei hebben, loopt hij drieduizend euro per week mis.
AH: foutje gemaaktVolgens supermarkt Albert Heijn is de prijs van Beter Leven 1 ster-scharreleieren per ongeluk te hoog op de etiketten terecht gekomen. Met de introductie van nieuwe verpakkingen is er een verkeerde prijs op de schappen en producten gekomen. Volgens woordvoerder Erik Lückers is die fout dinsdagmiddag hersteld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.