Wordt wiet straks duurder door de nieuwe wietwet? Zeven vragen en antwoorden

22 februari 2017 om 19:45
nl
De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met het voorstel om de wietteelt te reguleren. Het initiatiefvoorstel van D66 wil een einde maken aan de praktijk waarbij cannabis wel mag worden verkocht in een coffeeshop, maar niet geteeld of aangevoerd. Veel Brabantse burgemeesters en coffeeshophouders zijn voorstander van het plan. Ook drugsexpert en sociaal wetenschapper Nicole Maalsté is blij met de doorbraak. "Dit is een belangrijke stap, zeg maar gerust een historisch moment." We vroegen haar in zeven vragen wat de nieuwe wietwet precies inhoudt.
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

1) Wie mag er straks legale wiet gaan kweken?
"Iedereen die aan de regels voldoet wiet mag kweken, ook particulieren. In principe kan iedereen een vergunning aanvragen voor wietteelt, maar dat is nu nog niet aan de orde. De wet moet immers ook nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd."
2) Waar komen die hennepkwekerijen precies?
"Dit moet allemaal nog worden bepaald, maar ik denk dat de hennep in bedrijfsruimtes of tuinkassen geteeld gaat worden. Niet bij iemand thuis. Als je wietteelt bedrijfsmatig gaat aanpakken als gedoogde teler, dan moet dat ook in een bedrijfsmatige omgeving gebeuren."
3) Mag je thuis nog wel hennepplanten blijven telen?
"Dat denk ik wel, want daar gaat deze wet niet over. Kleinschalige consumptie voor eigen gebruik blijft waarschijnlijk gewoon toegestaan, dat staat los van deze wet die het toestaat dat bedrijven onder strikte voorwaarden wiet mogen telen en aan coffeeshops mogen leveren."
4) Kan de politie nu stoppen met het zoeken naar illegale wietkwekerijen?
"Nee, want illegaal wiet kweken mag nog steeds niet. Maar het wordt waarschijnlijk wel makkelijker voor de politie om illegale wiettelers op te sporen. De nieuwe wet maakt het namelijk makkelijker om tegen je omgeving te zeggen: "Ik werk voor een coffeeshop". Hierdoor zal de acceptatie voor illegale praktijken in de omgeving waarschijnlijk lager worden, wordt er eerder melding van gemaakt en is het makkelijker om overtreders op te sporen."
5) Gaat de kwaliteit van de wiet door de nieuwe wet achteruit?
"Juist niet, de kwaliteit zal veel beter worden. Een van de regels zal waarschijnlijk zijn dat er geen pesticiden of andere bestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden, net zoals dat nu bij groente en fruit het geval is. Uit onderzoek blijkt dat dat nu wel gebeurt. Daarnaast krijgen we veel meer variëteit. Doordat de wiet nu onder illegale omstandigheden wordt geteeld, moet het hele proces zo snel worden afgehandeld omdat ze de wiet zo snel mogelijk willen doorspelen. Dan is de pakkans immers kleiner. Bij legale omstandigheden kan er de tijd worden genomen voor de kweek en het droogproces. Hierdoor zullen er heel nieuwe soorten op de markt komen, met verschillende smaken."
6) Wordt wiet nu goedkoper?
"Waarschijnlijk blijft de prijs ongeveer hetzelfde. Belangrijk is in ieder geval dat het niet duurder wordt dan wat er nu op de illegale markt voor cannabis wordt gevraagd. Bij illegale wiet is er ook een zogenoemde risicoprijs ingecalculeerd vanwege de tussenpersonen die bij het proces betrokken zijn. Daar is straks geen sprake meer van. Het kan zijn dat de overheid er iets aan wil verdienen, maar dat zal de prijs niet reusachtig opdrijven."
7) Wat gebeurt er met mensen die eerder hun huis zijn uitgezet omdat ze een illegale hennepkwekerij hadden?
"Ik denk niet dat dit teruggedraaid gaat worden door de nieuwe wet. Persoonlijk vind ik het een vrij overdreven maatregel ten opzichte van andere straffen die aan criminele praktijken worden opgelegd. Maar de kans om je huis uitgezet te worden als je illegaal hennep teelt, blijft waarschijnlijk bestaan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.