Video

'Als je hier woont moet je leren carnavallen', vluchtelingen krijgen inburgeringscursus van de prins

22 februari 2017 om 14:03 • Aangepast 21 november 2020 om 03:21
nl
Zonder lessen in carnaval is een inburgeringscursus in Brabant niet compleet. In Roosendaal kregen studenten van taalinstelling Accessio woensdagochtend les in carnavallen. Binnen tien minuten liepen de vluchtelingen in polonaise het Roosendaalse carnavalslied mee te 'zingen'.
Profielfoto van van Middendorp Petra
Geschreven door
van Middendorp Petra

"Carnaval verbindt mensen van alle culturen. Het staat voor een leuk feestje, verbintenis en saamhorigheid. Het gaat niet alleen om zuipen", zegt Priens Ruben 1. De vluchtelingen kregen eerst van de Priens een korte uitleg over carnaval. Daarna ging de muziek aan en werd er gedanst.
TwijfelendZonder polonaise geen carnaval. Ook de asielzoekers moesten met zijn allen achter elkaar in de maat van de muziek de meest bekende volksdans lopen. Het begon wat twijfelend, maar uiteindelijk liep bijna iedereen mee. Aan het eind werd de prins ook nog een buitenlands dansje geleerd. De polonaise ging hem beter af.
Volgens directeur Ton van der Zouwen van het taalinstituut is dit echt een verplicht onderdeel van de inburgeringscursus. "Als je hier woont moet je gewoon weten hoe je moet carnavallen", zegt hij.

De vluchtelingen waren over het algemeen erg enthousiast. Een enkeling had ook de moeite genomen zich een beetje te verkleden. "Carnaval is heel leuk, ik heb lol", vertellen ze vrolijk. Of ze vrijdag ook daadwerkelijk gaan feestvieren is nog even afwachten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.