Als de verdachte van je verkrachting na jaren wordt opgepakt: opluchting of oude wonden opengehaald?

22 februari 2017 om 19:20
nl
Het is ruim 22 jaar geleden dat een vrouw uit Den Bosch in haar eigen stad werd verkracht. Ze was toen 32 jaar oud. Al die tijd was er geen spoor van de dader te vinden. Maandagochtend werd na een DNA-spoor uit een ander onderzoek de vermoedelijke dader opgepakt in Schijndel.
Profielfoto van Flipsen Lieke
Geschreven door
Flipsen Lieke

Daarmee komt er een einde aan de onzekerheid van het slachtoffer. Wil Saenen van Centrum Seksueel Geweld denkt dat het slachtoffer vooral een gevoel van rechtvaardigheid heeft.
Twijfelen aan zichzelf"Als slachtoffer van een verkrachting is het ontzettend moeilijk om te spreken over wat je is aangedaan. In veel gevallen twijfelen vrouwen aan zichzelf en durven zich daarom geen slachtoffer te noemen. Wanneer een dader gepakt wordt, is het volgens het slachtoffer makkelijker om zichzelf echt slachtoffer te voelen omdat iedereen heeft gezien dat er iemand is opgepakt."
Saenen benadrukt ook de mogelijk negatieve gevolgen voor het slachtoffer. "Zo'n misdrijf heeft vaak enorme impact die niet altijd verwerkt wordt. Na 22 jaar heb je geleerd om met die impact te leven. Nu de dader is opgepakt, kunnen oude wonden weer worden opengehaald."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.