22 jaar oude verkrachtingszaak mogelijk opgelost door oudste DNA-match ooit: 'Het was meteen bingo'

23 februari 2017 om 06:40
nl
Een toevalstreffer gaat misschien leiden tot de oplossing van een 22 jaar oude verkrachtingszaak in Den Bosch. Het Nederlands Forensisch Instituut haalde in oktober vorig jaar het DNA van een 40-jarige man uit Schijndel door de database. "Het was meteen bingo," vertelt Kees van der Beek. Hij is de beheerder van de DNA-database van het NFI.
Profielfoto van van der Plas Alice
Geschreven door
van der Plas Alice

De verdachte zou een geweldsdelict hebben gepleegd. Vorig jaar moest hij gedwongen zijn DNA afstaan. "Elke dag krijgen we DNA binnen van mensen die een misdrijf hebben gepleegd," vertelt Van der Beek. "In 5 tot 6 procent van de gevallen kunnen we het DNA koppelen aan een ander feit." In de database staan ruim 250.000 mensen.
Oudste matchDe database leidt wel vaker tot de oplossing van hele oude zaken, maar een match met een zaak van maar liefst 22 jaar geleden, had het NFI nog niet. "We hadden bijvoorbeeld een match van de Utrechtse serieverkrachter, dat was bijna twintig jaar oud", zegt Van der Beek.
Volgens het NFI is de DNA-match heel duidelijk. Dat is niet altijd het geval. "Soms heb je maar een deel van een DNA-profiel en moet je nader onderzoek verrichten." Maar in deze zaak was dat niet nodig. De verkrachting gebeurde in 1995 aan de Paardskerkhofweg in Den Bosch. Het slachtoffer was een 32-jarige vrouw. De politie heeft inmiddels contact met haar.
Nog werk aan de winkelMaar de DNA-match betekent niet dat de zaak nu ook is opgelost. De politie heeft meer bewijs nodig. "In oktober zijn we een onderzoek gestart", vertelt politiewoordvoerder Bart Vaessen. "Dat heeft afgelopen maandag uiteindelijk geleid tot de arrestatie van de verdachte."
Volgens Vaessen is er nog veel werk te verrichten om de zaak op de lossen. "De verdachte zit nu vast en wordt verhoord. Naar aanleiding daarvan worden verdere stappen bepaald. Het is te vroeg om te spreken van succes of een doorbraak. Pas later kunnen we kijken of we de juiste verdachte hebben vastzitten. Het is lang geleden. Dat is niet voordelig voor een onderzoek. De collega's moeten zich inlezen in een dossier wat lang heeft stilgelegen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.