Video

Op jacht naar fosfaatrechten of koeien wegdoen? Onzekerheid bij melkveehouders die doorgaan

26 februari 2017 om 13:43
nl
Honderden boeren gaven zich maandag op voor de stoppersregeling voor melkveehouders. Een regeling om het aantal melkkoeien te verminderen en zo de uitstoot van fosfaat fors terug te dringen. De melkveehouders die wél doorgaan moeten zich aan strengere regels houden, maar daar is nog veel onduidelijk over.
Geschreven door

Vanaf 2018 is het verboden voor boeren om met melkvee te veel mest, en dus fosfaat, te produceren als je daar niet voldoende fosfaatrechten voor hebt. Op 1 januari krijgen alle melkveebedrijven - als de wetgeving doorgaat - een hoeveelheid fosfaatrechten op basis van het aantal koeien dat ze hadden op 2 juli 2015.
LEES OOK: Melkveehouders willen massaal stoppen, regeling na één dag alweer beëindigd
Hebben de boeren in 2018 meer koeien dan ze hadden in 2015, dan moet de boer fosfaatrechten kopen van iemand die ze niet allemaal gebruikt. Een andere optie is om het overschot aan koeien van de hand te doen.
MelkquotumEn dat is nu juist het probleem. Veel melkveehouders hebben uitgebreid nadat het melkquotum werd afgeschaft. Als boeren geen geld hebben om fosfaatrechten te kopen, dan moeten ze koeien wegdoen en zitten ze vervolgens met heel veel extra ruimte die ze niet kunnen gebruiken.
LEES OOK: 'Koeien dumpen? Niet als boeren voldoende plaats voor mest hebben'
Zo ook boer Ard Timmermans. Hij breidde uit van 144 koeien in 2015 naar 244 koeien nu. Wil hij die capaciteit behouden, dan moet hij waarschijnlijk flink wat fosfaatrechten kopen. "Ik heb nog geen idee hoeveel dat gaat kosten. Het is allemaal nog heel onzeker."
Melkveehouder Ard Timmermans over wat de onzekerheid doet met hem en andere boeren:[YouTube:https://youtu.be/_dhvklNFviA]TonnenAgrarisch Makelaar Jelle Hettinga merkt de onzekerheid bij boeren. "Melkveehouders hebben behoefte aan informatie. Ze willen weten waar ze aan toe zijn."
Volgens de makelaar zijn de fosfaatrechten niet goedkoop. Hij schat in dat een boer voor honderd koeien al snel tussen de 400.000 en 450.000 euro aan fosfaatrechten moet betalen.
Uitleg fosfaatrecht:[YouTube:https://youtu.be/n4qwvk805-8]Verkoop onder voorbehoud van wetgevingOmdat de wetgeving nog niet rond is kan er nog van alles veranderen. Een klein groepje boeren wil daar niet op wachten en maakt alvast onder voorbehoud afspraken met agrarische makelaars over de koop of verkoop van fosfaatrechten. "Je stelt dan iets vast voor bijvoorbeeld 100 euro per kilo fosfaat", verklaart Hettinga. "Over een paar maanden kan die prijs weer heel anders zijn."
LEES OOK: Brabantse boeren overleven fosfaatquotum niet
Het aantal fosfaatrechten is niet oneindig. Het aantal is gebaseerd op de hoeveelheid toegestane uitstoot van fosfaat. "Maar het is ook nog niet bekend hoeveel koeien daar dan precies achter mogen zitten", aldus de agrarische makelaar.
Brabant had volgens het CBS in 2016 bijna 2500 melkveebedrijven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.