Minister gooit het op emotie om vliegverbod klokkenluider uit te leggen

22 februari 2017 om 17:50 • Aangepast 21 november 2020 om 03:21
nl
De klokkenluider van Vliegbasis Eindhoven heeft geen vliegverbod gekregen, maar is even uit het rooster gehaald omdat er sprake is van 'veel emoties'. Dat meent tenminste minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.
Profielfoto van van der Linden Sid
Geschreven door
van der Linden Sid

Vliegbasis Eindhoven was woensdagmiddag onderwerp van gesprek in de Tweede Kamer. De basis raakte in opspraak, onder andere omdat er binnen een squadron niet serieus werd omgegaan met vliegveiligheid.
De majoor die de misstanden meldde, kon op weinig empathie rekenen binnen Defensie. Zijn vliegerstatus werd afgepakt,  hij werd als psychiatrisch patiënt weggezet en liep een promotie mis. Na onderzoek gaf Defensie de misstanden toe en kreeg hij eerherstel. Sindsdien werkt hij als vlieger bij een afdeling van Defensie op een andere plaats in het land.

Wachten op privacy instellingen...

VliegverbodWoensdagochtend bleek dat hij een vliegverbod heeft gekregen. Sinds zijn eerherstel liet hij zich een aantal keer kritisch uit over Defensie. Minister Hennis-Plasschaert benadrukte woensdagmiddag ten eerste dat er met de klokkenluider een vaststellingsovereenkomst is gesloten. "Die is bedoeld om de partijen zich op de toekomst te laten richten." Er is geen sprake van een vliegverbod volgens de minister. "Dat zou een straf betekenen. Dit heeft alles te maken met zorgen, niet straffen."
LEES OOK: 'Het is hoog tijd schoon schip te maken op Vliegbasis Eindhoven'
"Het kan zijn dat iemand even niet wordt ingepland. Veiligheid is erg belangrijk binnen de Luchtmacht. Als er sprake is van veel emoties, dan kan het verstandig zijn om iemand tijdelijk niet in te roosteren. Het is dus geen disciplinaire maatregel." Wat de minister precies bedoelde met emoties, en of die binnen Defensie leefden of bij de klokkenluider, maakte zij niet duidelijk.

Wachten op privacy instellingen...

GesprekDe kans is klein dat de minister zelf nog in gesprek gaat met de klokkenluider, zoals SP-Kamerlid Jasper van Dijk voorstelde: "Als iemand weer terug is in een organisatie, dan is het volstrekt logisch dat hij in de lijn van de organisatie communiceert en praat met zijn commandant, niet met mij."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.