Geschokte reacties op docusoap Fort Oranje: 'Hier kan het beste de bulldozer overheen'

23 februari 2017 om 08:02 • Aangepast 21 november 2020 om 03:20
nl
"Heel veel armoede en criminaliteit op een paar vierkante kilometer. Hier kan het beste de bulldozer overheen." Zo omschrijft presentator Dennis van der Geest camping Fort Oranje in Rijsbergen in de nieuwe docusoap op SBS6, die woensdagavond van start ging.
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

In de tv-serie 'Fort Oranje: camping of krottenwijk', krijgt het publiek een kijkje in het vaak troosteloze leven van de mensen die er verblijven. Op Twitter reageren mensen veelal geschokt. "Ongelooflijk, wat een trieste bedoening daar. Armoede, ellende en machteloosheid, en dat in ons rijke land." De  docusoap laat zien dat Fort Oranje, vroeger een vijfsterrencamping, soms een vrijplaats lijkt voor de bewoners die veelal naar de camping zijn gekomen vanwege hun schulden, huisvestingsproblemen of omdat ze gewoon even niet gevonden willen worden.
Torenhoge schuldenZoals Bianca, Serge en zoon Joey, alledrie met een verstandelijke beperking. Door torenhoge schulden  - in totaal 125.000 euro - en huurachterstanden raakten ze hun huis kwijt en kwamen ze op de camping in Rijsbergen terecht. Serge gelooft nog steeds dat het hem lukt uit de problemen te komen. "Gewoon veel uren maken en hard werken, dan komt het wel goed."

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

'Daar heeft iemand gescheten'Illegale prostitutie, vaak met minderjarige meisjes, is er aan de orde van de dag. Het gros van de caravans is totaal verpauperd, Van der Geest ziet zelfs uitwerpselen in een hoek van een caravan liggen: "Daar heeft iemand gescheten in de hoek. Dit is gewoon een getto."
LEES OOK: Om Fort Oranje te sluiten moet de wet worden gewijzigd en de Tweede Kamer ziet dat wel zitten
"Onvoorstelbaar, schandalig", schrijft Troubels op Twitter. "Ik besef maar weer eens hoe goed ik het heb", aldus Christien. "Er bestaat toch zoiets als inspectie? De overheid, gemeente? Rob Geus? Hadden zij deze camping niet al lang kunnen sluiten?", vraagt ThijsH zich af. En FFl64 noemt het programma een 'kijktip voor de wijze mannen uit Den Haag'.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

WijkagentMarijn van Zundert is wijkagent op de camping, en zelf noemt hij het 'het allermooiste wat ik ooit bij de politie heb gedaan'. Hoewel hij probeert de misstanden aan te pakken, geeft hij toe dat 'dit waarschijnlijk de slechtste woonwijk van Nederland is'.

'Fort Oranje: camping of krottenwijk' is iedere woensdagavond vanaf halftien te zien op SBS6.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.