Jo Jansen, NAC-trainer met de baard, zou vandaag 80 geworden zijn

23 februari 2017 om 16:50
nl
"Een geweldig persoon, een goede trainer. We kunnen Jo Jansen met een glimlach herinneren", zegt Robbie Haemhouts. De markante NAC-man met de opvallende baard zou donderdag tachtig jaar geworden zijn.
Geschreven door

De baard van Jansen hoorde bij hem. Hij was de man met de baard. "Hij had een keer last van zijn rug, behoorlijke last. Hij had toen geen zin om zijn baard te scheren. Sindsdien is die baard blijven staan, die is er echt nooit meer vanaf gegaan", zegt zoon Ruud Jansen.
'Vertikte het zijn baard af te scheren'Jansen was een echte NAC-man. In 1973 werd hij hoofd jeugdopleidingen, later was hij assistent-coach, hoofdtrainer, scout, jeugdcoördinator en technisch directeur. Annie van Hooijdonk, levenspartner van Jansen weet dat zijn carrière in het voetbal ook anders had kunnen lopen.
"Hij kon naar Sparta, maar dan moest hij zijn baard afscheren. Dat vertikte hij. Hij zei dat het hem geen ander mens of andere trainer maakte, met of zonder baard."
Jansen stond bekend om zijn baard. Zoon Ed Jansen: "Hij had de markante baard en liep altijd in een trainingspak. Tegenwoordig lopen trainers in een driedelig pak, hij had zijn trainingspak."
'Speciale namen als Piet Tussenketting en Jan in de Herberg'Hans Smulders, technisch directeur van NAC Breda, kent Jansen uit zijn tijd bij FC Eindhoven. "Hij had altijd fantastische verhalen en zijn besprekingen waren legendarisch. Hij ging altijd uit van de kwaliteit van zijn eigen team. Als tegenstanders niet interessant waren kwam hij met namen als Piet Tussenketting en Jan in de Herberg. Daarmee wilde hij aangeven dat je van eigen kracht uit moet gaan."
Voormalig speler Peter Remie weet nog goed dat Jansen ontvlambaar was. "Hij had altijd een grote bos sleutels bij zich. Als hij heel boos was, dan smeet hij ze overal naar toe. Zelfs in je zak."
'Unieke combinatie'Robbie Heamhouts zal Jansen niet vergeten. "Hij kon je hard aanpakken en een schop onder je kont geven, maar af en toe gaf hij ook een aai over je bol. Die combinatie was uniek, hij deed het op een speelse manier. Dat kwam goed binnen."
De Belgische middenvelder kan het gezicht van Jansen nog goed voor de geest halen. De baard maakte indruk. "En hij had een bepaalde manier van lachen en kijken, dat zijn dingen die je niet vergeet. Hij was een geweldig persoon, een goede trainer. We kunnen hem met een glimlach herinneren."
Jo Jansen overleed in 2003 op 66-jarige leeftijd in het Ghanese Accra. Hij was daar voor een tien weken durend voetbalproject.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.