Schreeuwende managers, toiletverboden en cameracontroles: Primark blijft reacties oproepen

23 februari 2017 om 14:57
nl
"Ze moeten zich diep schamen. De middeleeuwen zijn allang voorbij." Op Facebook en op onze site reageren talloze medewerkers en voormalige werknemers op het verhaal van de voormalige werkneemster van Primark in Eindhoven. De vrouw deed woensdag een boekje open over de slechte arbeidsomstandigheden in de kledingzaak. Haar relaas leverde een stroom aan reacties op.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

"Tijdens de selectie procedure vóór opening probeerden ze ons al wijs te maken dat de afgebrande fabriek in Bangladesh écht geen kleding voor Primark maakte", schrijft iemand. "Blij dat ik ze bijvoorbaat bedankt heb voor de eer."
Andere reacties gaan over de managers, die volgens oud-werknemers respectloos en zelfs vernederend met hen omgaan. "Niet alleen tegen hun personeel zijn ze zwaar verbaal agressief, maar tegen de klanten ook."
'Ik moest 25 keer per dag overgeven maar toch komen werken'Ook andere (ex-)werknemers delen hun ervaringen. Die gaan van schreeuwende managers en chaos in het magazijn tot camera's waarmee het personeel in de gaten gehouden wordt. Ook zouden medewerkers geen tijd krijgen om naar de wc te gaan.
Ziekmeldingen worden niet serieus genomen en werknemers zijn zelfs als ze ziek, zwak en misselijk zijn toch verplicht om te komen werken. "Ik moest letterlijk 25 keer per dag overgeven. Ik werkte achter de kassa en moest snel zijn om in de prullenbak over te geven zodra ik een klant had geholpen. Het was verschrikkelijk."
Overigens zijn niet alle reacties negatief: "Ik heb bij Primark gewerkt. Zoveel bedrijven controleren mensen die kledingvoorschriften hebben. Als je gewoon goed werkt en je best doet, kom je een heel eind bij bedrijven als Primark."
'Zwijgplicht is vooral intimiderend'De (ex-)werknemers willen anoniem meer loslaten over hun tijd bij Primark. Ze hebben allemaal een contract met een zwijgplicht ondertekend. Volgens FNV-woordvoerder Niels Suijker is die zwijgplicht vooral intimiderend bedoeld: "Ze riskeren een boete en daarom durven ze hun verhaal niet te doen."
Volgens Suijker praten FNV en Primark volgende week over de situatie op de werkvloer. "Als dat niet helpt zou de Arbeidsinspectie wat kunnen betekenen. Die kan het bedrijf boetes opleggen."
Primark is 'aangedaan en geschrokken'Primark zegt in een schriftelijke verklaring 'aangedaan en geschrokken' te zijn van de klachten. "We zullen deze nauwkeurig onderzoeken."  
In de verklaring reageert het bedrijf ook op het ontbreken van een ondernemingsraad: "Primark erkent het nut van een ondernemingsraad." Er zijn volgens de persverklaring al een paar maanden voorbereidingen gaande om een ondernemingsraad in te stellen.













App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.